17
Mayıs
2024
Cuma
ERDEMLİ - MERSİN

Mersin:Erdemli'de jojobaya devlet teşviği

 

Jojoba bitkisinden elde edilen yağın, özellikle Amerika’da rağbet gördüğünü belirten Keser, yetiştirmek isteyenlere kurum olarak her türlü yardım ve teknik bilginin sağlanacağını kaydetti.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Şekip Keser, özellikle kırsal kesimde erozyonu önlemesi nedeniyle devletin jojoba ekimi yapmak isteyenlere hazine arazilerini kiraya vereceği yolundaki bilgiler üzerine çok sayıda kişinin kendilerine müracaat ettiğini ifade ederek, bölgede yaygınlaştırmak amacıyla jojoba bitkisi tohumunun kilosunu 50 milyon liradan sattıklarını söyledi.

Keser, 4 yıl içinde bitkinin meyve vermeye başladığını, özel bakım ve sık sık sulama gereksinimi duyulmayan jojobadan ortalama 7-8 kilo ürün elde edildiğini belirtti. Türkiye’de zeytinin yetiştiği her noktada jojoba üretiminin yapılabileceğini dile getiren Enstitü Müdürü Keser, jojoba meyvesinin kuruduğunda 25 yıl saklanabildiğini ve bitkinin ömrünün ortalama 100 ile 200 yıl arasında olduğunu bildirdi. Arizona, California ve Meksika çöllerinde doğal ortamda yetişen bitkinin son yıllarda sanayide
sıkça kullanılmaya başlandığını kaydeden Keser, jojobanın çok eski zamanlarda dini törenlerde kullanıldığını söyledi.


Jojoba ekiminin yaygınlaşmasıyla birlikte ekonomiye büyük katkı sağlayacağını ifade eden Keser, "Antalya ve Adana’da olumlu sonuç alınmasının ardından İzmir, Konya, Ağrı, Elazığ, Ankara, Afyon, Yalova, Mersin, Aksaray, Adıyaman, Nevşehir ve Kayseri’de de jojoba ekimine başlanmıştır. Bitkiden elde edilen yağa özellikle Amerika ve İsrail’den talep gelmektedir. Jojoba bitkisi geleceğin en karlı yatırımları arasında yer almaktadır" dedi.

"JOJOBANIN KULLANIM ALANLARI"
Enstitü Müdürü Keser, jojobanın kullanım alanları konusunda da bilgi vererek, bitkiden elde edilen yağın üstün bir yağlayıcı özelliği olması nedeniyle yüksek devirli makinelerde, alet ve metal kesme işlerinde kullanıldığını, değişik sıcaklıklarda stabil bir sıcaklık gösterdiğini ve kullanıldığı makinelerin aşınmasını önlediğini belirtti. Enstitüde yetiştirilen yüzlerce bitki arasında jojobanın ayrı bir yeri bulunduğunu ifade eden Keser, 1980-1995 yılları arasında Filiz ve Hamit Ayanoğlu ile Osman Karagüzel adlı mühendislerin çelikleme yöntemiyle bitkiyi yetiştirerek, kullanıcıların hizmetine sunduğunu kaydetti.

MERSİN (İHA) -
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2004 Pazar 14:58:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sabri şentürk IP: 85.103.4.xxx Tarih : 4.10.2009 00:53:10

bana yardımcı olurmusunuz tokat,ın  köyünde jojobaya yetiştirmek istiyorum biraz soguk geçer kışı hiçbir bilgim yok arazi  var boş duruyo degerlendirmek istiyorum  yada  hangi birimden  arazi için baş vurmam gerek hangi birirmler ilgilenir  çok istiyorum agaç yetiştirmek  okudugunuz  çok teşekkür ederim  saygılarımla        asıl adım   kenan  msn de  sabri, diye geçiyor