20
Mayıs
2024
Pazertesi
ERDEMLİ - MERSİN

Öğrencilere deprem semineri

Erdemli Sivil Savunma ve Kriz Merkezi Müdürü Bilal Nacar, TED Kolleji İlköğretim Okulu öğrencilerine "Deprem, Doğal Afetler ve İlk Yardım" konulu bir seminer verdi.

Seminere, TED Kolleji İlköğretim Okulu Müdürü Metin Bostan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Seminerde konuşan Erdemli Sivil Savunma ve Kriz Merkezi Müdürü Bilal Nacar, öğrencilere Ecemiş Fay Hattı üzerinde bulunan Erdemli ve bölgesinin, 4. derece deprem bölgesi olması nedeniyle deprem riskinin en az olduğu bölge olduğunu söyledi. Nacar, "Bölgemiz 4. derece deprem riski taşıyan ve garantili yerlerden birisi. Yeter ki oturduğumuz evlerin temelleri iyi yapılsın ve olası depremlere karşı dayanıklı olsun. Bölgemizin zemini depreme dayanıklı" dedi.
"Deprem, yaşamımız boyunca hiçbir zaman arzu etmediğimiz doğal bir afettir" diyen Nacar, olası depremlerde ya da afetlerde sakin olmak gerektiğini dile getirdi. Türkiye’nin deprem bölgesinde olduğunu kaydeden Nacar, "Depremle yaşamaya alışmamız gerekir. Büyük bir afet yaşanmadığı takdirde insan ölümleri fazla olmaz ancak ölümleri kötü yapılmış evler, alınmayan tedbirler ve deprem esnasında yaşanan panikler getirir. Deprem konusunda Japonlar gibi sürekli eğitimli olmamız gerekir. Afetlerdeki ölümleri ancak eğitim ve bilinçli hareket önler" şeklinde konuştu

Depremin ani gelişen ve insanlara korku salan bir doğal afet olduğunu vurgulayan Bilal Nacar, deprem esnasında toplu yaşanılan yerlerde, dışarı çıkmak ve kurtulmak için kapılara ve koridorlara hücum edildiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Deprem esnasında her yer sallanır, balkonlara, koridorlara ve merdiven boşluklarına kaçmak çare değildir. Çünkü balkonlar güvensiz, koridorlar da ezilmelerin yaşandığı yerdir. Kurtulmak için çıktığınız balkon, camların patlamasıyla yaşamınızın noktalandığı ya da yaralandığınız yer olabilir. Koridor ve merdivenler de öyledir. Deprem esnasında en iyi yapılacak iş, güvenli bulduğunuz yere sığınmaktır ve depremin geçmesini beklemektir."

İnsan yaşamında ilk yardımın ’olmazsa olmaz’ olduğunu anlatan Erdemli Sivil Savunma ve Kriz Merkezi Müdürü Bilal Nacar, "Yaşadığımız sürece ilk yardımı her insan bilmeli ve öğrenmelidir. Örnek vermek gerekirse, kaza geçiren bir insana ya da kalp krizi geçiren kişiye, veya denizde boğulan bir yakınınıza ilk yardım yapma gereği duyabilirsiniz. Eğer ilk yardımı bilmiyorsanız arkadaşınızın ya da yakınınızın yaşamını gözlerinizin önünde yitirdiğinizi görürsünüz. Eğer ilk yardım konusunda bilginiz var ise müdahale edilmesi gereken insanın yaşamasını sağlarsınız. Bunun içinde insanların ilk yardımı iyi bilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Nacar, seminer sonunda miniklerin sorduğu soruları cevapladı. Okulda gösterilmek üzere Düzce ve İzmit Depremi’nde çekilmiş görüntülerden oluşan CD’ler verdi. Öğrencilerin özellikle yangın esnasında ve deprem sırasında yapılması gereken konular üzerine sorular sorması dikkat çekti. Okul Müdürü Metin Bostan, seminer sonunda Erdemli Sivil Savunma ve Kriz Merkezi Müdürü Bilal Nacar’a eğitime katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi.

Erdemli-iha
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2004 Cuma 11:13:03
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 15:50:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?