19
Mayıs
2024
Pazar
ERDEMLİ - MERSİN

Sazlı sözlü dost meclisi

Kargıpınarı Kültür ve El Sanatları Derneği, Erdemli ve yöresinin sazlı sözlü sohbet geleneğini yaşatmak, yöre kültürüne katkı sunanları biraraya getirerek kaynaştırmak amacıyla, dernek merkezinde çiğ köfteli gece düzenledi.

Yöresel şair ve ozanların biraraya geldiği geceye Mersin Şair ve Yazarlar Derneği Başkanı Abidin Güneyli, Tömük Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Adnan Daşdelen, Erdemli Lisesi öğretmenlerinden Ahmet Yanar, Ahmet Kara, ozanlardan İsmail Cevizci, İsmail Çiftçi, Orhan Özbay, Bayram Ünal, Yunus Kurt, Kıymet Aker, İbrahim Sert ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Gecede ozanlar bağlamalarla geçmişten günümüze ulaşan sohbet ortamıyla ilgili türküler söyledi. Ozanlar arasında 5 yaşından bu yana bağlama çalan 3 çocuk annesi Kıymet Aker’in hem çalıp hem söylemesi bol bol alkış topladı.

Kargıpınarı Kültür ve El Sanatları Derneği Başkanı Mehmet Doğan, sazlı sözlü dost meclisi sohbet gecesini düzenlemelerindeki amacın kaybolmaya yüz tutan sohbet geleneğini sürdürmek ve gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu söyledi.

Bu tür sohbet gecelerinin düzenlenmesini gelenek haline getirmek istediklerini belirten Doğan, "Kültürümüz elden gidiyor. Kültürümüz ölmesin, örf adet ve geleneklerimizi değişik sohbet ortamları düzenleyerek yaşatalım" dedi.

Günümüzde TV’nin etkisiyle orta seyirlik oyunlarının kaybolmaya başladığını ifade eden Doğan, "Geleneklerimizden olan orta oyunları ve seyirlikler, artık televizyonların da etkisiyle yok olmaya başladı. Yöremize ait ortaoyunlarının kaybolmaması için bir grup oluşturup kayıt altına alalım ve geleneksel kültürümüzü ayakta tutalım" diye konuştu.

MERSİN (İHA) -
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2004 Pazar 15:05:26
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 15:54:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?