23
Mayıs
2024
Perşembe
ERDEMLİ - MERSİN

Tarihi eser kaçakçısı öğretmene suçüstü

Erdemli'de, emekli bir öğretmenin evine düzenlenen operasyonda çok sayıda tarihi eser ele geçirildi.

İl Jandarma Komutanlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı istihbarat elemanları, tarihi eser kaçakçılığı ve ticareti yapıldığı yolunda aldığı bir ihbarı değerlendirerek, Kumkuyu Beldesi Tırtar Köyü’nde emekli öğretmen olduğu öğrenilen Celal D. (55) ile temasa geçti. Alıcı kılığındaki jandarma ekipleri, emekli öğretmene elindeki tarihi değere sahip sikke ve antik eşyaları almak istediğini söyledi. Tarihi eserleri görmek istediklerini söyleyen jandarma ekipleri, emekli öğretmenin Tırtar Köyü’ndeki evine giderek tarihi eserleri almak için anlaştı. Bu arada diğer ekipler eve baskın yaparak emekli öğretmeni suçüstü yakaladı.

Operasyonda 529 adet çeşitli dönemlere ait sikke, 20 santimetre boyunda yılan figürü, 1 santimetre boyunda oturan kadın figürü, 2 adet yılan başlıklı yüzük, 2 CD, 1 adet mini hançer, 2 adet kınlı hançer, 1 adet İsviçre yapımı üzeri Osmanlıca yazılı Dent Gonden marka köstekli saat, 1 adet gerdanlık, 1 adet başlık ve kolyeler, dürbün, define aramada kullanılan metal çubuk ve ağaç dalları ile 8 adet tarihi eser fotoğrafı ele geçirildi.

Emekli öğretmen Celal D., jandarmaya verdiği ifadede, sikkeleri uzun süredir kişilerden pazarlık usulüyle satın aldığını, toplam değerinin ise 35 bin YTL olduğunu, ancak Dent Gonden marka İsviçre saatinin çok değerli, oturan kadın figürü, yılan başlı yüzükler ile yılan figürünün de paha biçilmez tarihi eserler arasında olduğunu söyledi.

Ele geçirilen tarihi eserler, jandarma tarafından Mersin Müze Müdürlüğü’ne gönderildi. Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2005 Salı 12:28:54
Güncelleme :10 Mayıs 2005 Salı 15:07:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?