26
Nisan
2024
Cuma
SİLİFKE - MERSİN

692 bin fidan toprakla buluşuyor

Mersin'in Silifke ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü, 692 bin fidanı toprakla buluşturuyor.

Yangınlar nedeniyle tahrip olan orman alanları ile bozuk orman alanlarına; 110 bin sedir, 6 bin ardıç, 10 bin harnup, 10 bin servi, 3 bin dişbudak, 10 bin yalancı akasya ve 500 bin kızılçam fidanı dikiliyor. 17 bin dönüm alanda gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmalarına; Kepez, Gündüzler ve Nuru köylüleri katılıyor. Kepez köyü yakınlarında gerçekleştirilen dikim çalışmalarını yerinde inceleyen Silifke Orman İşletme Müdürü Kubilay Akdeniz, dikim yapılırken fidanın birbirine olan uzaklığının ve derinliğinin önemine değinerek, "Bu yıl yanarak kaybolan ve bozuk orman alanlarına toplam 692 bin fidan dikiyoruz. İşletme Müdürlüğümüzce yürüttüğümüz çalışmalara yaklaşık 300 işçi katılıyor. Köylüler de böylelikle iş imkanı bulmuş oluyorlar" dedi.

Geçen yıl ağaçlandırılan alanlar da incelemelerde bulunan Akdeniz, "Geçen yıl ekim ve dikim yaptığımız alanlardan yüzde 90 verim aldık. Tohumlarımız yeşerip yaklaşık 15-20 santimetre büyüdü. Bu yıl yaptığımız fidan dikimlerinden de ortalama yüzde 85 verim almayı bekliyoruz" diye kunuştu. Fidan dikim alanlarının önceden dozerler yardımı ile sürüldüğünü ve toprağın havalandırıldığını belirten Akdeniz, "Fidan dikimi öncesi büyük zahmetler vererek toprağı sürüp, alanda bulunan ağaçları buduyoruz. Genellikle taşlık ve engebeli alanlarda arazi şartlarından dolayı sürme çalışmalarımız yavaş ilerliyor" şeklinde konuştu.

Vatandaşın ormanlara olan duyarlılığının arttığını belirten Akdeniz, şöyle devam etti: "Ormanlarımız daha çok insanlar tarafından tahrip ediliyor. Bunun yanı sıra kıl keçisi, yangınlar, kaçak odun, çamkese böceği ve bilinçsiz ilaçlamalar ormanların yok olmasına sebep oluyor. Küresel ısınmanın etkisinin azalmasında önemli rol alan ormanlarımızın korunması için vatandaşlarımıza çok iş düşmektedir. Ormanların tahrip edilmesinde ve yangın olayları ile karşılaşan vatandaşlarımızdan Alo 177'yi aramalarını ve bizleri bilgilendirmelerini istiyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2007 Cuma 11:11:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
abidin topal IP: 88.232.143.xxx Tarih : 30.12.2007 13:06:55

Orman işletme müdürlüğüne çalışmalarından dolayı teşekkür ederim.Güzel bir Silifkede yaşamak isyorsak daha çok fidan dikmeliyiz.Halkımızın ve belediyenin de bu konuda çalışmalarını bir an önce arttırmasını istiyorum.teşekkürler...