16
Mayıs
2024
Perşembe
SİLİFKE - MERSİN

Bodur kiraz üretimi yaygınlaşıyor

Mersin'in Silifke ilçesinde, yüksek verim alınan bodur kiraz bahçelerinin sayısı hızla artıyor.


3 yıl önce Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı projesiyle bodur kiraz üretimine başlayan Örenköy, Seydili ve Şahmurlu köylerindeki üreticiler, henüz 3 yaşında olan ağaçlardan aldıkları verimden memnun kaldı.


Örenköy'den Hurşit Ciğer adlı üretici, bu işe başladıklarında ilçenin hiçbir yerinde bodur kiraz bahçesi olmadığını belirterek, "Bizim de bu konularda hiçbir bilgimiz yoktu. Ama çok istekliydik. 6 arkadaşla bu yola çıktık. Şu anda tahminen bodur kiraz bahçeleri 60-70 dekar civarında. Ancak kiraza çok büyük bir yöneliş olduğu muhakkak. Bodur kirazın yaygınlaşmasının önündeki en büyük engel çok yüksek olan fidan fiyatları. Normal kiraz fidanı 3-4 YTL iken bodur kiraz fidanı 18-20 YTL. Dekara 80 adet bodur kiraz dikilirken, klasik kirazdan 20-25 adet dikilebiliyor. Biz çok memnun kaldık" dedi.


Seydili ve Şahmurlu köylerinde de yaygınlaşan bodur kiraza büyük talep olduğunu ifade eden Ciğer, "Biz bu işe başlarken gerçekten acemiydik. Bodur kirazın budaması farklı, gübrelemesi farklı. Kirazı aldığımız firma bize teknik danışmanlık da yapacaktı, fakat fidanı verdikten sonra ne geldi ne gördü. Bizi ortada bıraktılar. Bu da bize 1 yıla neden oldu. Bahçemde bodur kirazla beraber klasik kiraz da dikmiştim. Bodur kirazlarımda çok güzel meyve varken, normal kirazlarda bir tane bile kiraz yok. Kiraz 2-2.5 YTL'ye gidiyor. Güzel geliri var" diye konuştu.

 
İlçe Tarım Müdürü Mustafa Cüceloğlu ise, ilçede 600 rakımdan sonra yetişmeye başlayan kirazın bin 500 rakımlı yerlerde bile yetişmesinin nisan sonundan temmuz sonuna kadar piyasaya kiraz sunmaya olanak sağladığını ifade ederek, "Aşılı fidanlarda çeşidin değişik çıkması problem teşkil ederken, çiftçilerimiz mahlep veya kuş kirazı dikip bunun üzerine istedikleri çeşidi aşılayarak bu problemi çözüyor. Silifke ilçemizde kiraz dikimi çok hızlı bir şekilde artıyor" dedi.

 

İha
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2007 Perşembe 10:25:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ramadan demirden IP: 78.174.5.xxx Tarih : 9.11.2008 09:14:50

ben samsunun terme ilçesinde ramazan demirden.adından bir çifciyim bende bodur kirazı yetiştirmek istiyorum arazim duz ovadır sulama imkanı var nemli ve rütübetli yerdir kiraz dikeceğim arazi 4.dönümdün burada bodur kirazi olurmu olursa fideyi nereden alabilirim tanesi kaçliradı garantisi nedir tel 0532 662 63 00 GÜNDOĞDU KÖYÜ /TERME/SAMSUN