22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİLİFKE - MERSİN

Domates üzdü, çilek sevindirdi

Mersin'in Silifke ilçesinde, fiyatı 1.4 YTL'den 20 YKr'ye kadar düşen domates üreticisini üzerken, çilek ise üreticisini güldürdü. 

Bu yıl 2 bin 220 dekar seradan 22 bin 200 ton domates üretimi beklendiğini belirten Hasan Uzun adlı üretici, domates fiyatında büyük ölçüde düşüş yaşandığını belirtti. Uzun, "Domatesi ilk çıktığında 1.4 YTL'den satıyorduk. Şimdilerde 20 YKr'den alıcı buluyor. Domates ilk zamanlarda yüzümüzü güldürürken, şimdilerde moralimizi bozdu" dedi. 

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yörelerinde çiftçinin önemli geçim kaynaklarından birinin sera domatesi olduğunu ifade ederek, 1 dekar domates üretim maliyetinin ortalama 2 bin 500 YTL olduğunu, dekardan da ortalama 12-13 ton ürün elde edildiğini belirtti. Can, üreticilerin geçmiş yıllarda ürünlerini düşük fiyattan sattıkları için hayal kırıklığı yaşadığını hatırlatarak, "Domates fiyatları şu anda çok düşük durumda, üreticimiz dertli. Verim ve kalitenin yüksek olması nedeniyle üreticilerimizin yüzü güldü. Fiyatların önemli ölçüde düşmesi üreticilerimizin moralini bozmuştur" diye konuştu. 


ÇİLEK YÜZLERİ GÜLDÜRÜYOR
Silifke'de bu yıl 14 bin dönüm arazide ekimi gerçekleştirilen çilekte, bugüne kadar 40 bin ton ürün hasat edildiğinin altını çizen Can, hedeflenen çilek rekoltesinin 56 bin ton olduğunu ve bunun 30 bin tonunun ihraç edilmesinin beklendiğini ifade etti. Can, şu ana kadar 40 bin ton ürün hasadı yapıldığını, bunun 25 bin tonunun Rusya başta olmak üzere Romanya, Polonya, Litvanya ve Macaristan'a ihraç edildiğini, 15 bin tonunun ise İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'ya gönderildiğini kaydetti.
 
Üreticilerden ihraç edilen çileğin 1.20 YTL, iç piyasa için olanının ise 70 YKr'den alındığını ifade eden Can, "Çiftçilerin bahçelerini 2 yılda bir yeniden kurması, organik gübre ve frigolu fidan kullanılması nedeniyle, Silifke çileği iri, kaliteli ve yüksek verimli hale geldi. Herkes gönül rahatlığıyla Silifke çileğini yiyebilir. Hasadı yapılan ürünlerin tahlillerinde hormon ve ilaç kalıntısına rastlanmadı" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2007 Pazartesi 16:22:22
Güncelleme :4 Haziran 2007 Pazartesi 16:29:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?