19
Mayıs
2024
Pazar
SİLİFKE - MERSİN

Mersin: Caretta caretta yuvalarına koruma

Mersin Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu Su Ürünleri Bölümü öğretim görevlileri ve öğrencilerinin Kum Mahallesi sahilinde tespit ettiği 75 Caretta Caretta yuvası, Taşucu Belediye Başkanlığı ve Kum Mahallesi Kültürel Güzelleştirme Doğal Yaşamı Koruma Derneği tarafından koruma altına alındı.


Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Carettaların yuvalarını her gün kontrol ettiğini belirten Kum Mahallesi Kültürel Güzelleştirme Doğal Yaşamı Koruma Derneği Başkanı İhsan İkinci, "Caretta Carettaların yumurtlama dönemi mayıs ayının başında başladı ve bu ayın sonuna kadar da devam edecek. Yavru Caretta Carettalar yumurtalardan, kumun sıcaklığına göre 55 ila 61 günde çıkıyor. 150 yıl yaşayabilen Caretta Carettalar, gece sahile çıkıp kumun 30-40 santimetre altına bir seferde ortalama 120-180 arasında yumurta bırakabiliyor. Yumurtadan çıkma dönemi ise eylül ayının 15’ine kadar sürüyor" dedi.
Caretta Carettaların öncelikle deniz içerisinde korunması gerektiğini söyleyen Taşucu Beldesi Belediye Başkanı Ali Şahin ise, "Büyük balıkçı tekneleri, ağlarını Caretta Caretta bulunan yerlere atmamalı. Balıkçılar, belirlenen bir mil içerisindeki avlanma sahası içerisinde balık avlamalılar. Dışarıya çıkan deniz kaplumbağaları ile yumurtadan çıkan yavrular öldürülmemeli" diye konuştu.

iha-mersin
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2004 Pazar 12:40:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?