23
Mayıs
2024
Perşembe
SİLİFKE - MERSİN

Taşucu'nda Caretta Caretta sahile vurdu

Silifke'nin Taşucu Beldesi’nde, nesli tükenme teklikesiyle karşı karşıya olan ve koruma altına alınan bir Caretta Caretta türü deniz kaplumbağası sahile vurdu.

Yaklaşık 25 kilo ağırlığında, 50 santimetre boyunda olan ve 30 - 35 yaşlarında olduğu tahmin edilen Caretta Caretta’nın üzerinde herhangi bir darp izine rastlanmadı. Kum Mahallesi’nde sahile vuran Caretta Caretta ile ilgili açıklama yapan Taşucu Belediye Başkanı Ali Şahin, 150 yaşına kadar yaşayabilen Caretta Carettalar’ın mayıs, haziran ve temmuz aylarında yumurta bırakmak için bu sahillere geldiğini belirterek, "Ağustos ve eylül aylarında çıkan Caretta Caretta yavruları kumdan denize ulaşırlar. Eğer Caretta Caretta yavruları insanlar tarafından denize bırakılırlarsa bir daha sahile çıkamazlar. Çünkü Caretta Carettalar yumurtadan ilk çıktığında sahilden denize giderken kuma alışıyorlar ve gittiği yerin haritasını çıkartıyorlar. Ergenlik çağına geldiğinde de yumurtlamak için sahile ulaşıyorlar" dedi.

Caretta Caretta ölümlerinin önlenmesi için sahillerin temiz tutulması gerektiğine dikkat çeken Şahin, "Denize özellikle naylon poşet atmamalıyız. Çünkü Caretta Carettalar naylon poşetleri deniz anası diye yiyorlar ve nefes alamayıp boğularak ölüyorlar. Ayrıca balıkçılar, ağına takılan Caretta Carettalar’ı öldürmek yerine ağdan kurtarıp denize bıraksınlar" diye konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2005 Çarşamba 16:47:06
Güncelleme :3 Haziran 2005 Cuma 18:15:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?