9
Mayıs
2024
Perşembe
SİLİFKE - MERSİN
Nufus
1.595.938
Yüz Ölçümü
15.853
İlçe Sayısı
14
Vali
Nufus
111.698
Yüz Ölçümü
2.943
Belediye Sayısı
74
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Hagia Thekla (Meryemlik)


Mersin Silifke ilçesinde ilk Hıristiyan azizlerinden Hagia Thekla’nın kaçarak sığındığı mağara üzerine bir kilise yapılmıştır. Meryemlik olarak isimlendirilen bu kiliseden başka kubbeli bir kilise, hamam ve sarnıç da bulunmaktadır.

Hz. İsa’nın havarilerinden Aziz Paulos’un vermiş olduğu vaazlardan etkilenen 17 yaşındaki Thekla Hıristiyanlığı kabul etmiş ve bu yeni dini yaymak için Konya ve Yalvaç’ta çalışırken paganların baskısı altında kalmıştır. Öldürüleceğini öğrenince de Silifke’ye kaçarak buradaki bir mağarada saklanmıştır. Sığındığı bu mağarada yöre insanlarına Hıristiyanlık inancını yayarken hastalananları da iyileştirmiştir. Paganların baskınında öldürüleceği sırada yaşadığı mağara içerisinde kaybolduğuna inanılmıştır.

Hagia Thekla’nın mağara içerisinde kayboluşundan sonra bu mağara Hıristiyanlığın kutsal yerlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Hıristiyanlığın MS.312’de serbest bırakılmasına kadar bu mağarada Hıristiyanlar gizlice ibadet etmişlerdir. IV.yüzyıldan sonra da bu mağara kiliseye dönüştürülmüştür.

Hagia Thekla Kilisesi 37.00x55.00 m. ölçüsünde, dikdörtgen planlı bir yapı idi. Günümüze yalnızca mihrap kısmı gelebilmiştir.

Bu kilisenin kuzeyinde yaklaşık 150 m. uzaklıkta Bizans İmparatoru Zenon, kubbeli bir kilise ile, Aya Thekla’nın kuzey doğusuna iki de su sarnıcı yaptırmıştır. Sonraki yıllarda bunların etrafına bazı sarnıçlar, hamam, mezarlar eklenmiştir. Bunlardan günümüze sadece kalıntıları gelebilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.mersin.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 8 Şubat 2008 Cuma 11:47:07
Güncelleme :8 Temmuz 2009 Çarşamba 11:33:39

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?