22
Mayıs
2024
Çarşamba
TARSUS - MERSİN

Çiftçi destek istiyor

Mersin’in Tarsus İlçe Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, organize sanayi bölgelerine sağlanan kredi ve finansman desteğinden tarım kesiminin de faydalanması gerektiğini belirterek, tarıma yapılan desteğin gün geçtikçe azaldığını ve yapılan desteklemelerin de tamamen kaynak israfından başka bir şey olmadığını söyledi.

Tarım ve hayvancılığın sanayileşme uğruna adeta yok edilme sürecine sokulduğunu belirten Ergezer, bir zamanlar tarım ürünleri kendi kendine yeten bir ülkenin, tarım ürünleri ithal eder konuma geldiğini söyledi.

Tarımı gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarmak için, sektörün yeniden yapılandırılması başta olmak üzere üretim, kalite, gıda güvenliği, hayvan sağlığı gibi konuların zaman geçirilmeden ele alınması gerektiğini belirten Başkan Ali Ergezer, Ziraat Odası olarak tarım ve hayvancılık bölgeleri, bu bölgelere ne gibi bir alt yapı kurulacağı, ne gibi teşvikler verileceği, finansman kaynaklarının neler olacağı ve toprak miras hukukunun nasıl düzenleneceği konusunda iyi bir yasanın çıkmasını beklediklerini kaydetti.

Ergezer, "Hükümetler Atatürk dönemi dışında tutarlı bir tarım politikası uygulamadığı için tarımda desteklemeler hep konuşulmakta, fakat uygulama ve yeterli kaynak ayrılmadığı için başarı sağlanamamaktadır. Teknoloji de yeterince kullanılmadığı için verimlilik konusunda çabalar yetersiz kalmakta, maliyetlerin düşürülmediğinden dolayı rekabet şansı yok edilmektedir. Ülkemiz, sahip olduğu tarım yapısı ile üreticisine gerekli desteklemeleri sağlayamadığı gibi, bazı önemli ürünlerin üretiminde özellikle de verimlilikte Avrupa’nın çok gerisinde kaldığımız görülmektedir. Tarımsal üretimde kullanılan ilaç, gübre gibi kimyasalların insan ve toplum sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin arttığı görülmektedir. Çiftçimize ilaçsız, tamamen doğal koşullarda ürün yetiştirme, organik tarımın daha iyi anlaşılması anlatılmalıdır. Her şeyden önce, organik tarımın kontrol mekanizmasının daha iyi çalışması sağlanmalı’’ şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Mart 2005 Cumartesi 20:48:07
Güncelleme :13 Nisan 2005 Çarşamba 15:35:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?