18
Mayıs
2024
Cumartesi
TARSUS - MERSİN

Kocamaz: Tursus'un üzerinden bu kara bulut kaldırılmalı

Tarsus'un Kurbanlı Köyü mevkiinde, Sismik İnşaat A.Ş. tarafından yapılması planlanan Doğu Akdeniz Bölgesi Endüstriyel Atık Bertaraf Tesisi'ne tepkiler büyüyor. Konu ile ilgili düzenlenen panelde, tesisin çevreye çok büyük zarar vereceği belirtildi.

Tarsus Kültür Merkezi'nde sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen "Avrupa Birliği Süreci İçinde Atıklar Nasıl Ele Alınmalıdır" konulu panele, Marmara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Tanay Sıtkı Uyar, Kocaeli Çevre İnisiyatifi'nden Mehmet Toker ve Kimya Mühendisi Müştak Müstecaplıoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, tesisin 2 milyon insan sağlığını etkileyeceğini belirterek, "Meseleye dört elle sarılmalıyız. Ancak panele az sayıda insanın katılması özellikle biz yerel yöneticileri son derece üzmüştür. Doğu Akdeniz Bölgesi Endüstriyel Atık Bertaraf Tesisi'nin Tarsus'ta kurulmasını isteyen zihniyet, burayı bölgenin çöplüğü haline getirmek istemektedir. Biz Tarsuslu olarak asla buna izin vermeyeceğiz. Siyasilere bu tesis hakkında gereken tüm bilgileri verdik. Tarsus'un üzerinden bu kara bulut kaldırılmalıdır" dedi.

Daha sonra Türkiye'de ilk defa İZAYDAŞ şirketi tarafından İzmit'te kurulan bertaraf tesisinin kurucularından olan, ancak daha sonra bu tesise karşı çıkan Kimya Mühendisi Müştak Müstecaplıoğlu söz aldı. Konuşmasından önce İZAYDAŞ şirketince kurulan bertaraf tesisini sinevizyon eşliğinde anlatan Müstecaplıoğlu, "Ben konuya objektif bakıyorum. Bilime ve insana saygılı olmakla birlikte bu tesislerin insan ve çevreye yararından çok zararı var. Tesisin zararlı olup olmadığı, ancak 10 yıl sonra gözler önüne serilir. Avrupa ülkelerinde kurulan tesisle bizim tesis arasında çok büyük farklılıklar gördüm. Onların kurduğu tesis her anlamda bizim kurduğumuz tesislerden farklı. Bilmediğimiz ve anlamadığımız bazı atıklar yakılıyor. Bu yakmadan dolayı zehirli gazlar çevreye ve insana birçok yönden zarar veriyor" diye konuştu.

Kocaeli Çevre İnisiyatifi Üyesi Mehmet Toker de, Tarsus'ta kurulmak istenen bertaraf tesisi için öncelikle Tarsuslu'nun onayının alınması gerektiğini ifade etti.

AB sürecinde atıkların nasıl ele alınması gerektiği konusunda açıklama yapan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tanay Sıtkı Uyar ise, "ABD ve diğer ülkelerde Nükleer Enerji Santralleri ve çeşitli tesislerden çevreye yayılan atıklardan dolayı kanser ya da diğer hastalıklar çoğalmaya başladığından bu ülkelerde yeni yeni hastaneler ve çok pahalıya mal olan kanser ilaçları üretim ve alımı bu ülkelere ağır yükümlülükler getirmiştir. Bu da şunu gösteriyor. Avrupa ve diğer ülkeler, kendi standartları dışında bulunan fabrika, tesis ve aletlerin imalatını ve ülkelerinde satışını yasaklamışlardır. Bunlar, ülkemize ve az gelişmiş ülkelere imalatlarını satarak 20 yıl daha sömürmeye devam etmektedirler. İşte bizim de başımıza bu tesislerle gelecek olan olumsuzluklar şimdiden önlenmelidir. Bu olayların içi bizi yakıyor dışı da sizi yakıyor. Bu tesis kurulduğunda yakma bacalarından çıkacak kara bulut Tarsus'u saracak ve her türlü üretiminizi bozacak. Sağlığınız büyük tehlikeye girecek" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2005 Cuma 16:24:42
Güncelleme :2 Temmuz 2005 Cumartesi 15:29:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?