18
Mayıs
2024
Cumartesi
TARSUS - MERSİN

Kocamaz'dan atık tesisine tepki

Tarsus'da, Kurbanlı, Sağlıklı ve Eskişehir Köyleri’nin hudutlarına kurulması planlanan Doğu Akdeniz Bölgesi Endüstriyel Atık Entegre Tesisi’ne Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’dan tepki geldi.

Kocamaz konuyla ilgili sivil toplum örgütleri ve Belediye Meclis üyeleriyle basın toplantısı yaptı. Kurbanlı Köyü mevkiinde Sismik İnşaat A.Ş. tarafından Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Kilis ve Hatay’ı da içine alan Güneydoğu Akdeniz Bölgesi’nde tehlikeli atık türlerini de içine alacak şekilde endüstriyel atıkların tamamını bertaraf etmek için, "Doğu Akdeniz Bölgesi Endüstriyel Atık Entegre Bertaraf Tesisi"nin kurulması planlandığını hatırlatan Kocamaz, "Tesisin kurulması düşünülen alanın sınırından Kusun deresi geçmekte, batısında 4 bin 500 metre uzaklıkta Berdan Baraj Gölü bulunmakta ve kuzey batısında Kültür Varlığı olarak tarihi Roma Yolu ve Klikya Kapısı bulunmakta. Tarsus ve Mersin’in içme suyu riske edilmektedir. Tesiste yılda toplam 23 bin 619 ton atık toplanacak, bu atıkların 14 bin 666 tonu depolanacak, 7 bin 368 tonu kurulanıp yakılacak ve 1585 ton ise fiziko-kimyasal arıtmaya tabi tutularak bertaraf edilecek" dedi.

Tesis hayata geçirilmesi halinde hava, su, gürültü ve toprak kirliği meydana geleceğini belirten Kocamaz, "Alan Belediyemiz mücavir alanı içinde bulunmadığı için gelişi güzel bir yer bulmuşlar ve tesisi hayata geçirmeyi planlıyorlar. Ama biz buna asla izin vermeyeceğiz. Tarsus için sivil toplum kuruluşları tesisin ilçemize kurulmaması için elinden geleni yapmalıdır" şeklinde konuştu.

Bölgenin çöp alanına çevrilmesine izin vermeyeceklerini gerekirse nöbet tutacaklarını söyleyen Kocamaz, "Tesisin yapılması için önce biz gömmeleri gerekir" dedi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2005 Çarşamba 17:10:56
Güncelleme :24 Haziran 2005 Cuma 10:58:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?