23
Mayıs
2024
Perşembe
TARSUS - MERSİN

Kütlü pamuk sezonu açıldı

Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, "Bu fiyatlar Avans Alım Fiyatlarıı olup, pamuk fiyatlarının piyasalarda yükselmesi durumunda aradaki fark ortak üreticimize ödenecektir. Açıkladığımız rakamlar çiftçimizin üretim maliyetinin altındadır. Bunu çok iyi biliyoruz ve üzgünüz" dedi.

Çukurova Pamuk, Yer Fıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Çukobirlik kütlü pamuk Avans Alım Fiyatını belirledi. Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk yeni kampanya döneminde de geçen yılın avans fiyatları üzerinden alım yapılacağını açıklarken; Çukurova Standart 1 Beyaz Tipi 40 randıman kütlü pamuğun kilosuna 605 bin lira, Eğe Standart 1 Beyaz Tİpi 40 randıman kütlü pamuğun kilogram avans alım fiyatınınsa 620 bin lira olarak tesbit edildiğini söyledi. Hamza Öztürk yaptığı yazılı açıklamada, "Bu fiyatlar Avans Alım Fiyatları olup, pamuk fiyatlarının piyasalarda yükselmesi durumunda aradaki fark ortak üreticimize ödenecektir. Birlik Yönetim Kurulumuz, kütlü pamuk avans fiyatlarını belirlerken, dünya borsaları ve içpiyasalardaki pamuk fiyatlarını yakından izlemiştir. Şunu samimiyetle beritelim ki şu an açıkladığımız avans fiyatlar çiftçimizin üretim maliyetinin altındadır. Bunu çok iyi biliyoruz ve üzgünüz. Ancak hiçbir kurum ve kuruluştan destek almadan varlığını sürdürmek zorunda olan Çukobirlik, artık popülist yaklaşımla fiyat belirleme şansına sahip değildir. Sonuçta daha iyi kooperatifçilik hizmetleri sunabilmek için piyasalara göre hareket etmek ve kar-zarar hesabı yapmak durumundadır. Bugün dünyada pamuk ekimi yapılan ülkelerde,başta İspanya, ABD, Çin ve Yunanistan olmak üzere çiftçi yeterli ve yüksek oranda primile desteklenmektedir. Biz de kiloğram başına verilen 85 bin liralık prim ise yetersizdir" ifadesini kullandı.
Çukobirlik Genel Müdürü Yakup Şahin de ülkemizde Çukurova başta olmak üzere pamuk ekiminin giderek azaldığını işaret ederken, pamuğun stratejik bir ürün olduğunu, bu nedenle devletin pamukta milli bir politika belirleyerek, üreticiyi yeterli oranda prim ile desteklemesi gerektiğini söyledi. Yakup Şahin, "Pamukta satış ile üretim maliyeti arasındaki fark, Türk çiftçisine mutlaka prim olarak ödenmelidir. Aksi halde kendi üreticimizden esirgediğimizin çok daha fazlasını pamuk ithal edeceğimiz rakip ülkelerin çiftçilerine gitmesine mani olamayız. Devletimizin prim konusunda gereken hassasiyeti göstererek pamuk üreticisinin kayıplarını telafi edeceğine inanıyoruz" dedi.

Tarsus Haber Ajansı-www.TarsusHaber.Com
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2003 Perşembe 11:42:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet doğan IP: 78.162.115.xxx Tarih : 25.08.2008 09:51:23

çukbirliğin açıklamış olduğu fiyat çifçilerin sonunun geldiğini gösteriyor mazot ve gübre fiyatlarının durumu artı haşerelerle mücadele maliyetin ne oranda olduğunu gösteriyor pamuk fiyatları 625.ykr.a.giderse haran ovasında pamuk zaten yok olmna safasında tamamen yok olur .