19
Mayıs
2024
Pazar
TARSUS - MERSİN

Mersin: Tarsuslu pamuk üreticileri umutlu

Tarsus'ta yılın ilk kütlü pamuğunun 30 kilosu 150 milyona satılmış ve Cırbıklar köyünde Selami Cücük adlı pamuk üreticisinin ürettiği yılın ilk kütlü pamuğu sembolik olarak Kesmen Çırçır Fabrikası sahibi Abdurrahim Kesmen satın almıştı.

Tarsus Ziraat Ojdası Başkanı Ali Ergezer, pamuk taban fiyatı ile olarak şunları söyledi: "Tarsus'ta 65 bin dekar pamuk ekildi. Ancak hükümetin bu yıl, 1 kğ pamuğun kilosu çiftçiye maliyeti, 1 milyon 411 bin liradan artı çiftçi karı ise % 30 eklediği zaman en az 1 milyon 834 binlirada vermesi bekleniyor.

Bir zamanlar beyaz altın olarak bilinen ve yöremizin en büyük geçim kaynağı olan pamugun artık gerçek değeri hükümet tarafından bilinmelidir. Yıllardır uygulanan yanlış taban fiyatlar yüzünden pamuk yavaş yavaş üreticinin gözden düşmeye başladı."dedi.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, kütlü pamuk için henüz alım fiyatı bile açıklamayan hükümetin tarım politikalarını bir kez daha gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

Ergezer, Hükümetin içinde tarımla iştigal eden yetkililerin doğru kararlar veremediğini belirterek şunları söyledi: "Çukurova'da kütlü pamuk üretimi yapan üreticiler ile pamuk işleyen işadamları hükümetin çiftçiyi primle de teşvik etmesini istiyor. Türkiye'nin tarımda içine düştüğü çıkmaz bugünkü hükümetin değil yılların ihmalinden kaynaklanıyor. Pamuk üretimini teşvik için bu ülkenin çiftçisi mutlak desteklenmelidir. Aksi durumda Türk çiftçisinin dünya ile rekabet şansı olamaz. Türkiye'de tarımda girdi fiyatları çok yüksek. Nüfusun yüzde 38'inin tarımla uğraştığı düşünülürse çözümsüzlük ülkedeki sıkıntıyı daha da artırır. " dedi.

Pamuğa geçen yıl 500 bin lira fiyat verildiği için bu yıl 50 bin lira artış öngörüleceğini ifade ederek, "550 bin liralık alım fiyatı da çok komik kalır. Türkiye'nin yıllık 500 bin ton pamuk açığı varken, Türk çiftçisine üretime teşvik için yeterli prim verilmemesi ilginçtir. Milli, pamuk üreticisine ABD'de 22, Yunanistan'da 45 cent destek verilirken, Türkiye'de sadece 5 cent ödenmesinin komik kalıyor." dedi.

www.TarsusHaber.Com
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2004 Cuma 16:20:37
Güncelleme :17 Ağustos 2004 Salı 14:55:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?