22
Mayıs
2024
Çarşamba
TARSUS - MERSİN

Tarsus kabına sığmıyor

Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus’un 450 bine ulaşan nüfusuyla ilçe elbisesine sığmadığını söyledi.

Tarsus Belediyesi’nin ev sahipliğinde Tarsus Kültür Merkezi’nde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Toplantısı’na Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Tarsus Kaymakamı Abdülhamit Erguvan, Garnizon Komutanı Yarbay Ali Başar, Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Emniyet Müdürü Hikmet Bulak, Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Özden Baştürk, Çevre ve Kültürel Varlıkları Koruma Vakfı (ÇEKÜV) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Kayseri, Mardin, Diyarbakır, Nevşehir, Gaziantep, Kars, İzmir, Manisa, Muğla, Eskişehir, Ankara, Trabzon, Isparta, Amasya, Antakya, Bartın, Uşak, Aksaray, Çorum, Kocaeli ve Tokat’tan belediye başkan yardımcıları, belediyelerin çeşitli birimlerinde görev yapan mimar ve mühendisler katıldı.

Toplantının ev sahipliğini yapan Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Türkiye’nin en büyük ilçesi Tarsus’un ilçe elbisesi içerisine sığmadığını söyledi. Ülkeyi yönetenlerin bu haksızlığa son vermesi gerektiğini vurgulayan Kocamaz, merkez nüfusu 300 bin, köyleri ile 450 bine ulaşan Tarsus’un, 132 köy, 8 belediyesi ile bir tek kuruş bütçesi olmayan yalnız başına bir kaymakam tarafından yönetilmeye çalışıldığını kaydetti.

CAZİBE MERKEZİ TARSUS

Tarihi Kentler Birliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise toplantının amacının ülkedeki doğal varlıkların korunması ve yerel yönetimlerin bu durumu sahiplenmesi olduğunu ifade ederek, belediyelerden Avrupa Birliği fonlarından yararlanılması için proje hazırlamalarını istedi. Özhaseki, ayrıca şu anda Türkiye’nin değişik yerlerinden 200 üyeleri olduğunu ve bu sayının 400’e çıkmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu da tarihi doku zenginliği açısından Türkiye’nin gözde kentlerinden biri olan Tarsus’un bu birlik içerinde yer almasının önemli olduğunu dile getirerek, "Tarsus yıllar öncesinde olduğu gibi şimdi de cazibe merkezidir. Gün ışığına çıkmış tarihsel zenginliklere yer altındaki değerler de eklenince Tarsus’un turizm açısından da görülmeye değer bir şehir olacağına inancım tamdır" dedi.

Konuşmaların ardından Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mimar Saadet Sayın, Prof. Dr. Metin Sözen, Adana Koruma Kurulu Başkanı Dr. Cengiz Can ve Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof Dr. Tamer Gök, "Tarihsel Dokuların Korunmasında Doğa-Arkeoloji-Mimarlık İlişkisi ve Tarsus Örneği" konulu panelde çeşitli bilgiler verdi. Panelin ardından katılımcılara kentin tarihi yerleri gezdirildi.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2005 Çarşamba 13:26:55
Güncelleme :22 Nisan 2005 Cuma 12:04:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?