17
Mayıs
2024
Cuma
TARSUS - MERSİN

Tarsus'ta yapı denetimi hızlandırıldı..

Mersin'in Tarsus ilçesinde Belediye, deprem riskini azaltıcı önemli adımlar attı. Belediye Meclisi toplantısında aldığı karar sonunda, dayanıklı bina yapılması, 3 kat ve yukarısı inşaatlarda hazır beton kullanılması zorunlu hale getirilmesi ve hazır beton fiyatını sabit bir fiyatta tutulması yönündeki karar aldı.
Depreme dayanaklı bina yapımı için çalışmalar başlattıklarını belirten Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Türkiye genelinde yapılan araştırmalar sonunda hazır betonun elle üretilen betonlardan daha dayanaklı olduğu tespit edildiğini söyledi. 3 kat ve yukarısı inşaatlarda hazır betonun kullanılması hususunda Belediye Meclisi'nin karar aldığını kaydeden Başkan Kocamaz şunları söyledi:
"Türkiye genelinde yapılan araştırmalarda elle üretilmiş betonların sınıf dayanımları C16, C20 olması gerekirken, genellikle bu dayanım C4, C10 olarak tespit edilmiştir. Proje hesaplarında kullanılan dayanımlara, elle üretilen betonlarla ulaşılamamaktadır. Bu ancak denetimli hazır betonla mümkündür. Bu sebeple statik projesi, en iyi en gelişmiş şekilde yapılırsa yapılsın yerinde uygun olmayan beton dayanımlarının uygulanması hiçbir işe yaramamaktadır. TSE standartlarına uygun denetimi yapılmış betonların yerinde uygulanması sağlam, depreme dayanıklı bina yapımında büyük önem kazanmaktadır. Ülkemizde yaşanılan depremde yıkılan binaların yıkılma sebeplerinin başında denetimsiz kullanılan beton gelmektedir. Tarsus Belediyesi olarak depreme dayanıklı bina yapılmasının önemini ve sorumluluğunu bilerek 01.06.2004 Meclis kararı ile 3 kat ve yukarısı inşaatlarda hazır beton kullanılmasını zorunlu hale getirdik. Vatandaşımızın mal ve can güvenliğini korumak için Belediye olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Halkımız inşaatlarında can ve mal güvenliği için mutlaka hazır beton kullanması gerekmektedir."
iha-mersin
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2004 Perşembe 16:46:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?