23
Mayıs
2024
Perşembe
TARSUS - MERSİN

Ülküköy'de Türkmen Şenliği

Tarsus Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 1. Türkmen Şenliği kapsamında düzenlenen bilek güreşi, yoğurt, elma ve simit yeme, direğe çıkma, kazıktan düşürme, halat çekme, kaşıkla yumurta taşıma, uzun eşek ve çuval yarışmaları büyük ilgi gördü. Yoğurt yeme yarışmasına katılan 72 yaşındaki kadının azmi, izleyicilerden büyük alkış aldı.

Ülküköy Altaylar Mahallesi’ndeki Ötüken Parkı’nda yapılan şenlik, Bilge Kaan Anıtı’na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Şenlik daha sonra geleneksel Türkmen oyunlarından yumurta kırma, ata binme, cizzam, demir dövme, todu todu, yalaktan çıkartma, Dede Korkut, Deli Dumrul, sandalye güreşi ve seyirlik oyunlarla devam etti.
Amaçlarının Türk örf adet ve geleneklerini yaşatmak olduğunu belirten Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, "Geçmişteki oyunlarımızı ve geleneklerimizi bu tür etkinliklerle hem tanıtacağız hem de yaşatacağız. Türk milletinin sanal alemden vazgeçip, titreyip kendine dönmesi lazım" dedi.

Ödüllü yarışmalarda ise bayanların yaptığı bilek güreşi büyük alkış alırken, yoğurt yeme yarışında 72 yaşındaki Mukbel Dalgıç’ın azmi ise izleyicilerden büyük ilgi gördü. Bayanlarda yoğurt yeme yarışında 53 yaşındaki Neriman Sarıkaya, bilek güreşinde Tuğba Dörtgöz, direğe çıkmada Oğuz Dönder, çuval yarışmasında ise Zeliha Dönder birinci olurken, halat çekme yarışında Kösebalcı Köyü birinciliği elde etti.

Yerel sanatçıların konser verdiği şenlikte, vatandaşlara zeytinyağlı mercimekli bulgur pilavı ile ayran ikram edildi. Örs üzerinde demir dövme ve Ergenekon’dan çıkış destanının canlandırılması ile devam eden şenlik gece geç saatlere kadar sürdü.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2005 Salı 12:00:36
Güncelleme :4 Mayıs 2005 Çarşamba 13:39:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?