17
Haziran
2024
Pazertesi
HASANBEYLİ - OSMANİYE

Kiraz marka oldu

Hasanbeyli'de her yıl geleneksel olarak düzenlenen Kiraz Festivali’nin bu yıl 6.’sı gerçekleştirildi.

Festivale Vali İsa Küçük, AKP Milletvekilleri Şükrü Ünal ve Mehmet Sarı, Osmaniye Belediye Başkanı Davut Çuhadar, Vali Yardımcısı ve Hasanbeyli Kaymakam Vekili Arslan Özbey, çevre ilçe ve beldelerin belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Hasanbeyli Belediye Başkanı Yusuf Tozluklu, bu yıl 6 bin 500 kiraz fidanının daha ekildiğini belirterek, "İtalya’dan getirttiğimiz bu kiraz fidanlarını 35 çiftçimize dağıttık ve dikimi yapıldı. Bugün itibariyle Hasanbeyli’de yıllık 200 ton kiraz üretimi yapılmaktadır. Bizim hedefimiz en geç 2010 yılında bunu bin tona çıkarmaktır. Türkiye’de üretilen kirazın yüzde 10’u ihraç edilirken, Hasanbeyli’de üretimin yüzde 25’i ihraç edilmektedir. Bu seneki hedefimiz 50 ton kiraz ihracatı yapmaktır. Bu rakam Hasanbeyli ekonomisi için iyi bir rakamdır. İhraç kirazın kilosu 2.5 YTL’den satılıyor. Yani kiraz, Hasanbeyli’nin ekonomisinde iyi bir yere sahiptir. Ayrıca önümüzdeki yıl kiraz üreticileri birliği kurmayı hedefliyoruz. Bunu gerçekleştirirsek, kiraz üreticisi daha iyi yerlere gelecektir" dedi.

Vali İsa Küçük ise, Hasanbeyli kirazının Hasanbeyli’nin markası haline geldiğini ifade ederek, "Festivallerin kaynağında üretim aşkı, üretim isteği ve üretim ekonomisine katkı sağlama heyecanı var. Esasen bu festivalleri yaşatan sizlerin üretme gücünüz ve isteğiniz. Siz ürettikçe bu festivaller olacak. Siz ürettikçe biz sizin yanınızda olacağız. Herkes bugünkü dünyada aile ekonomisi, şehir ekonomisi ve ülke ekonomisiyle ayakta durabilmek için üretmek zorunda. Hasanbeyli’nin bu konuda üzerine düşen görevi yaptığına, bizzat ben de 3 yıldır tanık oluyorum. 3 yıl içerisinde fidanlık meyve alanları 7 bin dekar artmış durumdadır. Bunun yüzde 50’si kiraz bahçeleri olarak Hasanbeyli’de çoğalmıştır. Hasanbeyli İlçesi kendi adına yaraşır bir sıfatı adının yanına eklemiştir. Bu Hasanbeyli kirazıdır. Hasanbeyli kirazı Hasanbeyli’nin markası olmuştur" diye konuştu.

Festivalde Vali İsa Küçük’e kırmızı ve beyaz kirazlardan yapılmış bir Türk Bayrağı hediye edildi.
Festival kapsamında düzenlenen en iyi kiraz yetiştiricisi yarışmasında, 29 üretici arasından Baki Uygun birinci oldu. Ayrıca 9 yaşındaki Ayça Ulu da kiraz güzeli seçildi.

En iyi kiraz yetiştiricisi ve kiraz güzeli yarışmalarında dereceye girenlere altın ve çeşitli ödüller verildi. Festivalde, Hasanbeyli Lisesi öğrencileri de Köy Star yarışması yaptı ve folklor gösterisi sundu. Konuklara kiraz ikramının da yapıldığı festival, düzenlenen konser ile sona erdi.

 

 

İHA
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2005 Pazartesi 18:25:02
Güncelleme :24 Ekim 2005 Pazartesi 12:25:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?