6
Mayıs
2024
Pazertesi
HASANBEYLİ - OSMANİYE

Hasanbeyli Genel Bilgi

Akdeniz Bölgesi’nde, Osmaniye İline bağlı bir ilçe olan Hasanbeyli, batısında Osmaniye Merkez ilçe ve Hacıdağı, kuzeyinde Bahçe ilçesi, kuzeybatısında Düziçi, doğusunda Fevzipaşa ve Islahiye ilçesi ile çevrilidir. Hasanbeyli, Çukurova’yı doğuya bağlayan Nurdağı geçidi üzerinde, Amanos Dağlarının doğu yamaçları üzerinde yer almaktadır. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Gökçedağ, Şimşek Tepesi ve Göktepe ilçenin başlıca yükseltileridir. Osmaniye’ye 35 km. uzaklıktaki ilçenin toplam nüfusu 7.677’dir.

Bitki örtüsü maki olup, yüksek kesimlerinde çam, meşe ve demircik ağaçlarından oluşan ormanlarla kaplıdır. İlçede Akdeniz iklimi hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünler tahıl, meyve ve sebzedir. İlçede tarım ön planda olduğundan sürü hayvancılığı yapılmaktadır. Sürü hayvanları olarak keçi ve koyun bulunmaktadır Besi hayvanı olarak sığırcılık yapılmaktadır. Ayrıca ilçede 1994 yılından bu yana geleneksel olarak Karakucak güreşleri yapılmaktadır. Kiraz Festivali ve 1995 yılından bu yana yivsiz tüfekle atıcılık müsabakaları yapılmaktadır

İlçenin İlkçağ tarihi ile ilgili yeterli bir araştırma yapılmadığından kesin bilgi bulunmamaktadır. Ancak çevresindeki diğer yerleşim birimlerinin tarihi dikkate alındığında burasının da eski bir tarihi olduğu sanılmaktadır. Büyük olasılıkla MÖ.VIII.yüzyılda yörede Hititler yerleşmiştir. Hititlerden sonra Asurlular, Persler, Makedonyalılar buraya hakim olmuşlardır. Büyük İskender İmparatorluğu’ndan sonra Çukurova ile birlikte Hasanbeyli yöresi de Seleukosların payına düşmüştür. Ardından Romalıların egemenliğine girmiştir. MS.395’de Roma’nın ikiye ayrılmasından sonra Adana ile birlikte, Doğu Roma’nın (Bizans)yönetimine girmiştir. Abbâsilerle, Araplar bu bölgeye akınlar düzenlemişler ve kısa bir süre sonra 965 yılında Bizanslılar yöreye yeniden egemen olmuşlardır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Türkmen boylarından bazıları yöreye yerleşmişler, Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra 1335’te Ramazanoğulları Beyliğinin eline geçmiştir. 1336 yılında Memlûklular bölgeyi hâkimiyetleri altına almışlardır. 1378 yılında Ramazanoğulları Beyliği döneminde bölgede ziraat ve hayvancılık yeniden gelişmiş, kent ve yollar îmar edilmiştir. Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Cumhuriyet döneminde bir köy statüsünde olan Hasanbeyli, daha sonra nahiye olmuş, 1975 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur. 1996 Yılında Osmaniye’nin il olması ile ilçe konumuna getirilerek Osmaniye’ye bağlanmıştır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.hasanbeyli.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 14:29:52

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR