3
Mayıs
2024
Cuma
TOPRAKKALE - OSMANİYE

Toprakkale Kalesi

Osmaniye Toprakkale ilçesinde bulunan bu kalenin yapım tarihi bilinmemektedir. Çukurova’yı güneyden gelebilecek saldırılara karşı korumak amacıyla yapılmıştır. Aynı zamanda kervan yollarının birleştiği 75 m. yükseklikteki yığma bir tepe üzerinde bulunmaktadır. Kalenin MÖ.312’de Seleukoslar tarafından yaptırıldığı, Romalılar, Abbasiler, Selçuklular, Ramazanoğulları ve Osmanlılar tarafından onarılarak kullanıldığı bilinmektedir.

Bu kaleye Hitit ve Asurlular “Carania”, Persler “Susanis”, Romalılar “Amanicae-Caranadiopolis”, Abbasiler zamanında “Al-Kenisa-Tüs Savda (Kara Kilise), Hamdaniler “Tel Hamdün”, Osmanlılar da “Kınık Kalesi” ismini vermişlerdir.

Kale moloz taş ve kesme taştan yapılmış, çevredeki kayalar da sur duvarları olarak kullanılmıştır. Kale sekiz burçlu olup, batı yönüne açılan kapısı bulunmaktadır. Kaledeki beyaz taştan yapılmış bezemeler ve yuvarlak şekilli mazgal delikleri Memluklu dönemi mimarisini yansıtmaktadır. Kale Osmanlı döneminde 1517’den sonra bir süre kışla olarak kullanılmıştır.

Kale içerisinde bulunan depolar, askeri koğuşlar, ahırlar ve sarnıç kalıntıları günümüze kadar gelebilmiştir. Kale 1960’lı yıllarda onarılmış ve çevresi park haline getirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 13:35:06

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR