23
Mayıs
2024
Perşembe
PATNOS - AĞRI

Brusella alarmı!

Patnos'un Zirekli köyünde yaşayan vatandaşların çoğunun, Brusella (Bruselloz) hastalığına yakalanarak tedavi gördükleri belirtildi.

Brusella hastalığının yayılmasından ciddi şekilde endişe duyduklarını ve hastalığın niçin meydana geldiğini anlayamadıklarını belirten Zirekli köyü muhtarı Eşref Baykan, hastalığın köylerinde geçen yılın sonbahar mevsiminde ortaya çıktığını ifade etti.

Her hafta bir minibüs dolusu hastayı hastaneye götürerek tedavi ettirdiklerini, ancak buna rağmen hastalığın gün geçtikçe yayıldığını söyleyen Baykan, ’’Köyümüz 270 hanelik bir köydür. Bu hastalık yüzünden hem insanlar hastalanıyor, hem de hayvanlarımız yavru atıyor. Bazı hastalarımız Ankara’ya kadar gidip tedavilerini burada yaptırdılar. Doktorlar, hastalık sebebinin iyice kaynatılmamış sütten ya da hastalıklı hayvanlardan insana geçtiğini söylüyorlar" dedi.

Bu arada, her gün köylerine yakın olan Bitlis’in Adilcevaz İlçesi’ndeki Onkoloji Hastanesi’ne giderek tedavisini yaptıran Seray Adsız isimli köylü, hastalıktan bir an önce kurtulmak istediğini ifade ederek, ’’2 ay önce dizlerimde kollarımda bir ağrı hissettim. İştahım tamamen kapandı. Vücudumun her yeri titriyor ve üşüyordu. Hastaneye gittiğimizde doktor Brusella teşhisi koydu. Belli bir müddet tedavi gördüm, ancak iyileşemedim’’ dedi.

Köydeki ilköğretim okulunun öğretmeni Kemal Demir ise ailelerin bu gibi konularda bilinçsiz olduklarını belirterek, Brusella hastalığı yüzünden bir çok öğrencinin devamsızlık yaptığını ve her gün okula okuma yazma kursuna gelen kursiyerlere hastalığının zararları ve alınacak önlemleri konusunda bilgi verdiğini söyledi.

Patnos Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İbrahim Renkliçay da, hastalığın kendisini ateş, baş ağrısı, kas, eklem, sırt ağrıları, terleme ayrıca depresyon, mental durum değişiklikleri olarak gösterdiğini söyleyerek, ’’3 yıldır ilçede görev yapıyorum, Bana gelen hastaların yüzde 50’si bu hastalığa yakalanmış hastalardır. Brusella aslında bir hayvan hastalığı olmasına rağmen, insana doğrudan temas ya da dolaylı yollardan geçebilen ciddi bir hastalıktır. Genelde koyun, keçi, sığır gibi hayvanlardan insana geçer. En önemli bulaşıcı yolu ise hayvan ürünleri olan peynir, yoğurt, süt ve ettir. Hastalık mutlaka tedavi edilmeli. Yoksa insanı ölüme kadar götürebilir" dedi.

Patnos İlçe Tarım Müdürü Zeki Birel ise Zirekli köyünden kendilerine Brusella hastalığı ile ilgili başvurunun yapılmadığını, yapıldığı takdirde yavru atan hayvanlardan örnekler alınıp gerekli tahliller yapılacağını belirtti.

 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2005 Cumartesi 13:54:10
Güncelleme :18 Haziran 2005 Cumartesi 21:19:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?