18
Mayıs
2024
Cumartesi
ARDAHAN

AGİT toplantısında önemli mesajlar

Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından Ardahan'da gerçekleştirilen 'Güvenlik ve İşbirliği Toplantısı' tamamlandı.

AGİT tarafından Ardahan'ın Posof ilçesi Halitpaşa İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilen toplantının ikinci gününe Avrupa Birliği (AB), ABD, Türkiye, Litvanya ve AGİT üyelerinden oluşan yaklaşık 35 kişi katıldı.

AGİT tarafından gerçekleştirilen Güvenlik ve İşbirliği Toplantısı'nın ikinci gününe Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD) temsilen katılan John Trumble nükleer silah kaçakçılığı hakkında bilgi verdi.

Nükleer silahlar konusunda katıldığı toplantılarda kendisinin eleştirildiğini ifade eden ABD temsilcisi John Trumble, "İnsanlar kalkıp bana ülken Amerika değil mi nükleer silahları üreten diye beni eleştiriyorlar. Ben nükleer silahlarla karşı olduğum için bu çalışmaların içerisindeyim. Ben, Sarp Sınır Kapısı'nda bu sunumu yaparken dünyada ilk ve tek kullanan Amerika diye bana soru yönelttiler. Ben de bunu bildiğim için, bunu durdurmak için bunu işi yapıyorum. Hayatımızın her alanında nükleer silah
etkisi var. Şu an kitlesel silah yapımı ile ilgili uzmanlar hala çalışıyor. Önemli olan bu silahlara karşı daha dikkatli olmaktır. Sınır kapılarından bazı kaçakçılık için köpek kullanabilirsiniz, ama nükleer silahlar kokusunda köpek bir işe yaramaz. Sizin dikkatiniz devreye girmelidir. Türkiye'de 1994 ve 2002 yılları arasında 104 radyoaktif madde ele geçirildi. Olayın 4 tanesinde teknolojik araçlar kullanılarak ele geçirildi. 99 tanesi ise iyi yetiştirilmiş personelin dikkati sayesinde ele geçirilmiştir.

Eğer biz bu nükleer silahlara karşı daha dikkatli olmasak bir gün bizi daha da büyük bir canavar olarak ele geçirecektir. Uranyumdan az miktarlarda kullanılması ile bile nükleer silah yapımı gerçekleştirilebilir. Sınırlardan geçişlerde bu konularda kontrol yapanların dikkat etmesi gerekiyor. Gürcistan'da 400 radyoaktif madde tespit edildi ve güvenlik altına alındı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı şartlarına göre. Sonuçta dikkatli olmak gerekir. Dünyada bazı ülkeler Uranyum üretimi gerçekleştirerek ya
ABD ya da SSCB amblemi, patenti koyuyorlar. Bunlar tamamen sahte üretimlerdir. Sınır kapılarında mutlaka nükleer silah kaçakçılığına karşı cihazlar bulunmalıdır. Hatta görevlilerin beline takabilecekleri küçük uyarı cihazları olması daha da doğru olur" diye konuştu.

Toplantıda sahte evrakla mücadele ve pasaport uzmanı Hakan Beyaz da, sahte evrak ve pasaportla giriş yapanlara karşı gerekli tedbirler hakkında bilgi verdi.

Toplantıda, sınır desteklemeleri, insan kaçakçılığı, nükleer kaçakçılık, evrakta sahtecilik, uyuşturucu maddelerin tanıtımı ve test edilmesi, Kafkasya'da güvenlik tedbirleri ve kaçakçılık konularıyla ilgili uzmanlar tarafından sunumlar yapıldı.

.
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 18:29:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?