18
Mayıs
2024
Cumartesi
ARDAHAN

Ardahan balı patent alacak

ARDAHAN BALI PATENTLEŞME YOLUNDA

Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Hamza Kopuz, Ardahan balının patent alması için çalışma başlatıldığını belirterek, ''Ardahan balı patent alacak. Bu durum Türkiye'de bir ilk olacak'' dedi.

Kopuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kafkas arı ırkının yaptığı Ardahan balının şimdiye kadar patentleşmemesinin büyük bir eksiklik olduğunu ifade etti.

Kopuz, bu nedenle, Ardahan Valiliği, Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü ve Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa bir patent çalışması başlattıklarını söyledi. Bu çalışma kapsamında, Hacettepe Üniversitesi Gıda Bölümünden 3 kişilik arı ve bal uzmanının önümüzdeki Haziran ayının ilk haftasında Ardahan'a gelerek çalışma başlatacaklarını belirten Kopuz, şöyle konuştu: ''Bizim talebimiz üzerine bu ekip bölgede yaklaşık 2 yıllık bir çalışma yapacak. Ardahan merkez ve 5 ilçeden belirlenen toplam 75 köy arazisinde 75 ayrı noktadan bal ve çiçek örneği alınarak üzerlerinde bir akademik çalışma yapacaklar. Baldaki kalite ve polen analizi yapılacak. Bu çalışma daha sonra Patent Enstitüsü Müdürlüğüne sunulacak.''

Söz konusu patentin alınmasından ümitli olduklarını belirten Kopuz, "Bizim balımız 1000 üzerinde çiçekten üretilen baldır. Arımız ise dünyanın en önemli dört ırktan biri olan Kafkas arı ırkıdır. Dolayısıyla biz patent alma konusunda kendimize güveniyoruz'' dedi. Bu durumun bir başkasının sahte bal üretmesini önleyeceğini anlatan Kopuz, sözlerine şöyle tamamladı: ''Baldaki Früktoz, Glikoz, Pha (Balda asitlilik), kül oranı gibi teknik çalışmalar yapıldıktan sonra, balın hangi çiçeklerden geldiğine dair analizi yapılacak ve bunun sonucunda sahte bal satma olayını ortadan kaldırmış olacağız."

İHA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2010 Cumartesi 15:18:01
Güncelleme :15 Mayıs 2010 Cumartesi 15:43:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?