18
Mayıs
2024
Cumartesi
ARDAHAN

Ardahan balına el değmeyecek

ARDAHAN’ın yaylarından elde edilen bal, el değmeden otomatik tesislerde şişelenmeye başlandı. Tarım Kredi Kooperatifler Birliği’ne ait bal paketleme tesislerini hizmete açan Vali Selim Cebiroğlu, “Arılar, yaylalardaki bin çiçekten yararlanıyor. Ardahan’da yılda 600 ton bal elde ediliyor” dedi.

Koca Mustafa Paşa Caddesi'nde Tarım İl Müdürlüğü'nün desteği ile Ardahan Tarım Kredi Kooperatifi tarafından 150 metrekare üzerine kurulan ve 208 bin YTL’ye mal olan Bal Paketleme Tesisinde, Ardahan ve çevresinde üretilen bal paketlenerek Türkiye’nin her tarafına pazarlanacak. Bal Paketleme Tesisinin açılışında konuşan Vali Selim Cebiroğlu, Kars, Ardahan ve Iğdır gibi şehirlerde bu gibi tesislerin devlet eliyle yapılması gerektiğini söyledi, Ardahanlıların yöreyi yaylalık olarak gördüklerini ve sadece yaz aylarında geldiklerini belirten Vali Cebiroğlu, “Ardahanlı Ardahan’a yatırım yapmıyor. Onun için buralara mutlaka devlet eliyle tarım ve hayvancılıkla ilgili tesisler kurmak gerekir. Yaylalarda bin 500 çiçek türü var. Bunların Bin’inden arı yararlanıyor. Yaylalarda 100 bin kovan arıya yer var. Oysa Ardahan’da 18 bin kovandan yılda 600 ton bal üretiliyor. Bir gerçeği daha açıklamak istiyorum. Arıcılıkla ilgili kurs açtık, bedava arı verecek kimseyi bulamadık” diye konuştu.

HEDEF YILDA 2 BİN TON BAL

Tarım İl Müdürü Fevzi Karakoç da, bal üretimindeki hedeflerinin 600 tondan 2 bin tona çıkmak olduğunu söyledi. Karakoç, arıcılıktan yılda 50 milyon YTL gelir sağlanabileceğini, amaçlarının balmumu ve deri işletme tesislerini de faaliyete geçirmek olduğunu belirtti.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Bedrettin Yıldırım ise, bölge halkının yörelerinde uygulanan projelere sahip çıkmadığından yakındı. Yıldırım, “Geçen yıl Erzurum, Kars ve Ardahan’da Tarım Geliştirme Servisi Projesini uyguladık. Fakat 30 milyon YTL’lik projeden sadece 12 milyon YTL’lik bölümünü kredi olarak kullandırabildik” dedi.

Bal paketleme tesislerinin açılış törenine Vali Selim Cebiroğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Cemil Akdeniz, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Bedrettin Yıldırım, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Abdullah Damcı, ATSO Başkanı Latif Tosunoğlu ile arıcılık yapan vatandaşlar katıldı.

hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2008 Cuma 16:07:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?