23
Mayıs
2024
Perşembe
ARDAHAN

Ardahan geleneksel şenlikleri

Ardahan Merkeze bağlı Hoçvan grubu 21 köyün katılımıyla her yıl gerçekleştirilen ve geleneksel hale gelen “Hoçuvan Yayla Şenlikler”’nin 4.’ sü 06.07.2008 tarihinde Ardahan-Kars yolu üzerindeki Çalbaşı yaylasında yapıldı .

Ardahan Valisi Sayın Selim CEBİROĞLU ‘ nun yanı sıra çok sayıda yetkilinin de katıldığı Şenliklere vatandaşlar büyük ilgi gösterdiler.

Merkezi İstanbul’ da bulunan Hoçuvan Derneklerinin bir araya gelerek, bölge köy muhtarlarının iş birliği ile gerçekleştirilen şenliğe katılan Ardahan Valisi Selim CEBİROĞLU burada bir konuşma yaptı.

Konuşmasına “İnsanlar doğdukları yerleri unutmamalılar” diyerek başlayan Vali CEBİROĞLU daha sonra sözlerine şöyle devam etti:

-“İnsanlar doğup büyüdükleri yerleri unutmamalılar. Unuttukları takdirde insanlıklarını da unuturlar. Bu topraklardan çeşitli sebeplerle gurbete gidip de her vesileyle yeniden buralara gelenler insanlıklarının zirvesindedirler diye düşünüyorum. Her ne sebeple olursa olsun sılayı rahim edenlere selam olsun diyor ve onları kutluyorum.

Şu an yeryüzünün tavanında bulunuyoruz desek yalan olmaz. 2000–2500 rakımlı bu yerlerde yaşamak elbette kolay olmuyor. Bazı insanlar doğuştan şanslı oluyorlar bazıları da bu yöre halkı gibi doğuştan şanssız ve çilekeş oluyorlar. Ardahanlılar ve Hoçuvanlılar da çile çekenlerdendirler ve benim gözümde çile çeken yüce insan demektir. 

Devlet adına görev yaptığımız bu coğrafyada benim tek amacım sizlere hizmet etmektir. Hizmet ederken hiçbir şekilde ayırım yapmamız mümkün değildir. Her türlü sorunu çözmek için buradayız ve bu sorunları çözerken de sizlerin desteğinize ihtiyacımız var. Sizlerle birlik ve dirlik içerisinde olursak üstesinden gelemeyeceğimiz sorun yoktur. Ben de Anadolunun bağrında doğup büyüyen bir insan olarak çilenin ne demek olduğunu iyi bilen biriyim ve dolayısıyla sizlere hizmet etmek bizim boynumuzun borcudur.

Bence bu bölge Türkiye’ nin incisi… Ancak gördüğüm kadarıyla kıymetini bilemiyoruz. Temmuz ayının başındayız ve her taraf yemyeşil. Bin bir çeşit çiçeklerle dolu. Burada yetişen hayvanlar hiçbir suni yem yemiyorlar. Hiçbir suni tarımsal ilaç kullanılmadığı için araziler ve sular tertemiz. Bu durum bölge için bulunmaz bir şanstır. Ancak bunu değerlendirme konusunda sıkıntılarımız var. Nüfusumuz 112 bin ama yetiştirdiğimiz büyük baş hayvan sayısı 360 bin. Üretilen hayvanları suni yem yiyerek beslenen hayvanlarla aynı fiyata satıyoruz. Demek ki bir ıslah çalışması yapmamız gerekiyor. Ancak bu da sadece devletin eliyle olmuyor.

Ben göreve geldikten sonra örnek köy evi ve örnek ahır projesi yaptırdım. Ancak 60 tane köyü bulunan ilimiz merkezinde proje kapsamında başvuru sayısı sadece dokuz adet. Devletin bir adım geldiği yerde halkımızın da bir adım gelmesi bizler tarafından beklenen bir olaydır.

Ardahan dışındaki Hoçuvanlı ve Ardahanlı hemşerilerime seslenmek istiyorum. İmkanları olanlar burada hayvancılık ve arıcılık konusunda entegre tesisler kursunlar. 10–15 kişi bir araya gelip birleşerek, şirket kursunlar. Bu ülkede doğmanın, yaşamanın, büyümenin karşılığını versinler. Böylece hem kendileri kazansınlar hem de bölge ekonomisine katkıda bulunsunlar.

Şunu iyi bilmenizi istiyorum ki; tek amacım hukuk dahilinde sizlere hizmet etmektir. Biz sizlerin hizmetkârıyız. El birliği ile bir şeyler yapmalıyız. Birlik ve dirlik içerisinde olursak bu iş olur. Sizlerde birlik ve dirliğinizi koruyun. Bu ülkede hep beraber huzur içinde yaşamakla mükellefiz. Birbirimizi kırmayalım, ayrım gözetmeyelim. Hepimiz insanız. Irkı, dili, dini ayrı olabilir. İnsana saygısı olmayanın başka bir şeye saygılı olması beklenemez. İnsanı yaşatalım ki devlet yaşasın. Bir insanın gözyaşı bizim gözyaşımız, mutluluğu bizim mutluluğumuzdur. 

Buraları unutmayanlara ve unutturmayanlara teşekkür ediyorum.” diye konuşmuşlardır.


Konuşmaların ardından sahne alan yöresel ve ulusal sanatçılar şenliğe katılanlara hoş anlar yaşattılar. Düzenlenen at yarışları ile en iyi kuzu ve en iyi buzağı yarışması ise ilgi odağı oldu.

Birçok sıla hasreti çeken gurbetçiyi bir araya getiren festivalde davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Doyasıya eğlenildi.

Ardahan / Kenthaber
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2008 Cuma 11:12:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?