24
Mayıs
2024
Cuma
ARDAHAN

Ardahan'da sahte bal

Ardahan’a bu yıl dışarıdan gelen arıcıların artması Kafkas Arıcılar Birliği yönetim Kurulu üyesi Kemal Demir’in tepkisine neden oldu. Demir, “Dışarıdan gelen arıcılar nedeniyle Kafkas arı ırkı bozulma tehdidinde bulunuyor” dedi. ‘Ardahan’da sahte bal ve Rüşvet’ Ardahan’daki saf Kafkas arı ırkını bozacak diyen yılların arı üreticisi Kemal Demir, “başka illerden Ardahan’a izinsiz 5 bin arının giriş yaptığını biliyoruz. Ardahan, Artvin’den sonra saf Kafkas arı ırkı kolonilerine ev sahipliği yapan ikinci kentimiz. Saf Kafkas arılar, hortumlarının uzunluğu nedeniyle her çiçeğin özünü alabilen arılardır. Ardahan Kafkas arı ırkının ürettiği bal 900 flora çiçeğinden endemit almaktadır. Anzer balı ise sadece 400 çeşit çiçekten flora almaktadır. Biz balımızın kıymetini bilmiyoruz. Anzer balı bu gün 480 YTL’ye satılırken, hakiki Ardahan balı sadece 20 YTL’den alıcı buluyor, bunun sorumlusu da yine bizleriz. Yabancı arıcılar, bizim baldan 2 kilo alıp kendi sahte ballarına katarak sadece çiçek kokusu verip bu bal Ardahan balı diye satmaktadır. Halkımız bu tür sahte bal satanlara dikkat etmelidir” dedi.

Bakanlık tedbir almalı ..Arıların karışmasının ırkı bozduğunu belirten arıcı Kemal Demir, “sezon sonu arıcılar gittikten sonra arı ırkını eski haline getirmek için çok yönlü bir uğraş içerisindeyiz. Tarım bakanlığı bu konuda tedbir almasını istiyoruz” dedi.

Dikkat: ‘Ardahan’da sahte bal ve Rüşvet’ Ardahan’daki saf Kafkas arı ırkını bozacak ..Bal ithalatı tartışmasının yapıldığı bir dönemde arıcılığa “rüşvet” iddiaları da karıştı. Rüşvetle alınan ikametgâhlarla Ardahan’daki arıların geleceği tehlikededir diyen Arıcı Kemal Demir, “Ardahanlının ekmek kapısı olan Kafkas arı ırkının geleceğinin insan eliyle tehlikeye girmiştir. Aynı tür arı ırkı bulunduğu için sadece Artvinli arıcıların girişine izin verilen Ardahan’daki bu sınırlamanın, başka illerden gelip Artvin’den alınan ikametgâhlarla aşılmaktadır. Saf Kafkas arı ırkına yönelik tehlikenin altında rüşvetin döndüğünü hepimiz çok iyi biliyoruz. Diğer illerden arıcıların Artvin’de bir muhtardan rüşvetle ikametgah senedi alıp Ardahan’a geldiklerini yetkili mercilere şikayet etmemize karşın şimdiye kadar herhangi bir uygulamanın yaptırılmaması başıboşluğun birer göstergesidir” dedi. Bu yıl yine aynı senaryolar tekrarlandı diyen Arıcı Kemal Demir, “Yetkilileri konuya duyarlı olmaya davet ediyorum. Ardahan Tarım İl Müdürlüğü bu konuda şimdiye kadar her hangi bir çalışma yapmamıştır. Önümüzde ki yıl dışardan Ardahan’a izinsiz giren arıcılara çözüm bulunmaması halinde Kafkas Arı Irkının artık bitme noktasına gelecektir. Bu konuda başta Vali Selim Cebiroğlu olmak üzere birçok yetkili bu tür gelişmeler karşısında hazırlıklı olması lazım. Başka illerden gelen arıların 5 bin kovan arının giriş yaptığını öğrendik. Başka illerden gelen arılar bizim arımızı melezleştiriyor. Bu yüzden de hastalık kaçınılmaz oluyor” dedi.

birikim
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 11:36:33
Güncelleme :29 Ağustos 2008 Cuma 11:45:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?