18
Mayıs
2024
Cumartesi
ARDAHAN

Ardahan'da 'şap'la mücadele

Ardahan Tarım İl Müdürlüğü'nce sonbahar dönemi şap (dabak) hastalığına karşı 1 Eylül - 31 Ekim tarihleri arasında aşılama çalışmasına başlandığı, hayvanlarını aşılatmayan üreticilere bin 172 ytl tutarında 'İdari Para Cezası' uygulayacağını açıklandı.


Ardahan Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; “Şap (dabak) hastalığı salgın tarzında seyreden, öldürücü olmayan ancak önemli ekonomik kayıplara neden olan bir hastalıktır. Şap hastalığı etkeni; çok sayıda tip ve alt sero tipleri bulunan bir virüstür. Bu hastalık, her türlü hayvan ve insan hareketleri, su, ortak ve yakın mera, rüzgar ve tozlarla uzak mesafelere kadar bulaşması mümkündür. Bu nedenle hastalıkla mücadele son derece zordur. Ülkemizde bu hastalıkla mücadelede uygulanan tek yöntem; yoğun kitlesel aşılama ve karantina tedbirleridir. Bu kapsamda ülkemizde görülmekte olan 3 tip şap virüsüne karşı üretilen, en gelişmiş aşı olan yağ adjuvantlı trivalan şap aşısı kullanılmaktadır. Hastalıkla mücadele için ilimizde ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere 2 kez aşılama kampanyası düzenlenmektedir. Şap hastalığından korunmanın ve hastalığın etkisini azaltmanın tek çaresi; zamanında ve yeterli dozda aşı yaptırmaktır.” denildi.


Hayvanlara ilk aşılama 4'üncü ayını tamamlayanlara, ikinci aşılama ilk aşılamadan 1 ay sonra, bundan sonraki aşılamalar ise 6 ayda bir düzenli yapılması gerektiği hatırlatılan açıklamada , daha sonra şu bilgiler verildi:

“İlimizde de şap hastalığı ile mücadele kapsamında yine sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası düzenlenmiştir. Kampanya 1 Eylül - 31 Ekim 2007 tarihleri arasında yapılacaktır. Kampanyaya katılım zorunlu olup, hayvanlarını aşılatmayan yetiştiricilere bin 172 ytl İdari Para Cezası verilecektir. Hayvan sevklerinde son aşılama tarihi 6 ayını geçen hayvanlar yeniden aşılanacaktır. Kurban bayramı döneminde sevk edilecek kurbanlık hayvanlarında bu dönemde aşılanmış olması gerekmektedir. Programlı şap aşılaması için her köy ve mahalleye aşılama günü tayin edilecektir. Aşı uygulama tarihi almak için köy ve mahalle muhtarlıklarının bizzat kurumumuza müracaat etmesi gerekir. Aşılama programları sırasında, 0-6 aylık buzağılara da kulak küpesi takılacak ve kayıt işlemleri yapılacaktır. Bölgemizin temel geçim kaynağı olan hayvancılığın daha sağlıklı ve karlı yapılabilmesi için; hayvan yetiştiricilerinin, köy ve mahalle muhtarlıklarının yükümlülüklerini yerine getirmesi ve bu konularda gerekli hassasiyeti göstermeleri büyük önem taşımaktadır.”

İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2007 Cuma 10:24:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?