24
Mayıs
2024
Cuma
ARDAHAN

Ardahan'da şapla mücadele

Ardahan Tarım İl Müdürlüğü’nce, Türkiye’de Şap Hastalığının Kontrolü Projesi kapsamında ilkbahar dönemi şap aşılama kampanyasının başladığını ve üreticilerin hayvanlarına şap aşısını vurdurmaları gerektiğini bildirildi.

Ardahan Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bilindiği gibi şap (dabak) hastalığı salgın tarzında seyreden, öldürücü olmayan ancak önemli ekonomik kayıplara neden olan bir hastalıktır. Şap hastalığı etkeni; çok sayıda tip ve alt sero tipleri bulunan bir virüstür. Tüm bu tiplerin neden olduğu hastalığa genel olarak şap hastalığı adı verilmektedir. Bu hastalık, her türlü hayvan ve insan hareketleri, su, ortak ve yakın mera, rüzgar ve tozlarla uzak mesafelere kadar bulaşması mümkündür. Bu hastalıkla; kesim, imha, karantina, dezenfeksiyon ve yoğun kitlesel aşılama metotları ile mücadele edilmektedir. Bu nedenle şap hastalığıyla mücadele son derece zordur.” denildi.

Açıklamada, AB’ne katılım süreci çerçevesinde yapılan müzakerelerde başta şap hastalığı olmak üzere hayvan hastalıkları ile mücadelenin ön plana çıkarılması ve hastalıkların eradike edilmesinin, her adım için ön şart olarak ülkemiz tarafına sunulduğun hatırlatıldı. Açıklamada, daha sonra şu bilgiler verildi:“Bu doğrultuda ülkemizde öncelikle Trakya bölgesinin şap hastalığına karşı aşılı arilik statüsüne kavuşturulması, Anadolu’da ise hastalığın görülme oranını düşürmek ve 2010 yılından itibaren tüm Türkiye’de şap hastalığının tamamen ortadan kaldırılması öngörülmektedir.Şap hastalığı ile mücadeleyi etkin kılmak için Avrupa Birliği Mali Yardımları çerçevesinde Türkiye’de Şap Hastalığının Kontrolü Projesi, 2008 yılı ilkbahar döneminde devreye girecek olup, 3 yıl sürecektir. Proje süresince programlı şap aşılama kampanyalarında kullanılacak aşıların yetiştiriciye maliyetinin yaklaşık yüzde 80’i bu projeden sağlanacaktır. Yetiştiricinin aşılama ücretine katılımı yaklaşık yüzde 20 oranında olacaktır. Örneğin 2008 yılı ilkbahar şap aşılama kampanyasında, yetiştirici hayvan başına sadece 35 ykr ödeyecektir. Proje kapsamında, İlimiz genelindeki sığır varlığının tamamı yılda iki kez (ilkbahar-sonbahar döneminde) ve küçükbaş hayvan varlığının ise en az yüzde 25-33’ ünün ilkbahar döneminde şap aşısı ile aşılanması sağlanacaktır. İlkbahar Şap Aşılama Kampanyası 1 Mart- 30 Nisan 2008 tarihleri arasında ve Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası ise 1 Eylül – 31 Ekim 2008 tarihleri arasında yapılacaktır. Aşılamaya katılım zorunlu olup, hayvanlarını aşılatmayan yetiştiricilere bin YTL idari para cezası kesilecektir. Tüm hayvan yetiştiricilerinin konu hakkında bilgi sahibi olmaları ve aşılamaya gerekli katılımı sağlamaları, köy aşılama gününün tespiti için köy muhtarlıklarının kurumumuza en kısa sürede müracaat etmesi ve aşılama ekiplerine, çalışmaları sırasında gerekli yardımı sağlamaları, projenin başarısı açısından önem arz etmektedir.”

İHA
Yayın Tarihi : 29 Şubat 2008 Cuma 11:08:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?