24
Mayıs
2024
Cuma
ARDAHAN

'Bal' çalıştayı bitti

ARDAHAN'DA BAL SEKTÖRÜ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ KONULU ÇALIŞTAY

Ardahan Belediyesi'nin Halk Eğitim Merkezinde düzenlediği, Ardahan’da bal sektörü sorunları ve çözüm önerili konulu çalıştay tamamlandı.

Açılış konuşmasını yapan Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, her yıl yapılan ve bu yıl 11’si düzenlenecek olan Ulusal Kültür ve Bal Festivali’nin artık halk tarafından benimsendiğini söyledi.

Yapılan festivalle göç veren Ardahan’ın göçü tersine çevirmeyi amaçladıklarını kaydeden Köksoy, “11 yıldır devam ettirdiğimiz bu festivalimiz artık zaruri hale geldi. Bunu milletimiz artık sorguluyor. Mevcut nüfusumuzun dört katını göç vermişiz. İşte bu festivalle bal ve benzeri ürünlerimizin tanıtımı yapmak ve göç eden vatandaşımızı memleketine getirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Ardahan ili Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu da yaptığı konuşmada, Ardahan’da yıllardır arıcılık ile ilgili akademik bir çalışmanın yapılmamasından dolayı arıcılığın istenilen seviyede olmadığını belirtti.

Arıcılığa teşvik ve talebin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Evliyaoğlu, “Ne yazık ki, elimizdeki bu hazineyi şimdiye kadar istediğimiz şekilde değerlendiremedik. Ama bu yıl başlattığımız patent çalışmasıyla, balımız artık markalaşacak. Yani piyasada Ardahan balı olacak. Dolayısıyla bu durum karşısında ’yaklaşık 300 çeşit çiçekten yapılan ve çalışkanlığıyla dünyada örnek olan Kafkas arı ırkından yapılan bu bal bizimdir’ diyebileceğiz. Ayrıca bundan sonra arıcılıkla ilgili eğitimlere de ağırlık ermeyi planlıyoruz” dedi.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Latif Tosunoğlu ise, Ardahan’da çok güzel şeylerin olduğunu söyledi.

Tonusoğlu, “Eğer bardağın dolu tarafından bakarsak Ardahan bugün her alanda çok güzel mesafe kat etti. Ardahan’a şöyle dışarıdan baktığımızda şantiye konumuna gelmiş bir il. Balda da eğer patan çalışması sonuçlarınsa arıcılıkta çok büyük bir mesafe kat etmiş olacağız” diye konuştu.

Oturumu yöneten Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rüstem Hayat, bir hafta içinde çalıştayın sonuç bildirgesini açıklayacaklarını belirterek, programı sonlandırdı.

ARDAHAN'DA BAL SEKTÖRÜ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ KONULU ÇALIŞTAY
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2010 Cumartesi 09:35:00
Güncelleme :7 Ağustos 2010 Cumartesi 11:51:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?