19
Mayıs
2024
Pazar
ARDAHAN

Bilinçsiz gübreleme zararlı

Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural, ekin mevsimine girdiğimiz bugünlerde toprak tahlili yaptırmadan gübre kullanmanın hem verimi düşürdüğünü hem de tarlayı çoraklaştırdığını söyledi.


Bilinçsiz gübre kullanımının tarlayı çoraklaştırdığını belirten Ziraat Odası Başkanı Sural, Ardahanlı çiftçileri topraklarının her zaman verimli olabilmesi için toprak tahlili yaptırmaları gerektiği konusunda uyardı.
Toprak tahlili yaptırmadan, toprağın hangi gübreye ne kadar ihtiyacı olduğunun bilinemediğine işaret eden Sural, "Ardahan'da ekin mevsiminin içinde bulunduğumuz bu ayda çiftçilerimizin mutlaka toprak tahlili yaptırmaları gerekiyor. Böylelikle toprağa hangi gübreden ne kadar atılacağı belirlenebilsin. Toprak tahlili yaptırmadan gübre kullanmak hem üründeki verimi düşürüyor hem de tarlamızı çoraklaştırıyor" dedi.


Tarlalara gübre atmadan önce Doğu Anadolu Bölgesi'nin iklim şartları ve coğrafi özelliklerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyen Sural, topraktaki kireç oranının mutlaka tespit edilmesi gerektiğini belirterek, kireçli toprağa gübre atılmasının faydadan çok zarar getireceğini ve tarladaki verimi düşüreceğini kaydetti.
Ardahan'daki çiftçilerin toprak tahlili yaptırmadığını belirten Sural, toprak tahlili yaptıran çiftçi sayısının yok denecek kadar az olduğunu vurguladı.

iha
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 12:12:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?