24
Mayıs
2024
Cuma
ARDAHAN

Bu yıl bereket getirecek

Ardahanlı çiftçiler fazla Yağan kar nedeniyle bu yılı bereket yılı olarak kabul ediyor.

Türkiye'nin önemli tarım alanlarından biri olan Ardahan'da 7 yıldır normal yıllara göre yağması gereken karın yağmaması kuraklık sebeplerinden birisi. Bu nedenle uzun zamandır beklenilen kar yağışı çiftçinin yüzünü güldürdü.

İlde önceki yıllarda kurak geçen kış aylarından dolayı çiftçilerin endişeli olduğunu belirten Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latif Şah Sural, "Kar 5-6 yıldır normal yıllara göre yağmadı ve bundan dolayı da ciddi bir anlamda kuraklık yaşandı. Karın faydaları yaz başı hem toprağı sıcak tutması hem de karların erimesiyle birlikte toprağın zamanında sulanmasını sağlar. Bu yıl kar iyi bir görüntü veriyor. İnşallah gelecekteki kuraklığın olmamasına sebep olacaktır. Yağmur yağdığı zaman sular akıp gidiyor. Yani kendi bulunduğu alanda bir yol ve dere bulup akıp gidiyor ama kar suları normal kendi halinde eridiği için toprağa süzülüyor. Toprağa süzüldüğü içinde toprak nemli kalıyor, yani toprak suya doymuş oluyor. Biz gün dönümü deriz ekinlerin yağmura ihtiyaç olduğu dönemlere ve O dönemlere kadar yağmur yağmasa dahi o karın büyük faydaları vardır" şeklinde konuştu.

Ardahan merkeze bağlı Sulakyurt köyünde çiftçilik yapan Aytaç Gökçek, "Bu yıl topraklarımıza kar değil bereket yağdı" diyerek şöyle devam etti:

"Son 7 yılda kuraklık yaşadık. Bu yıl ilk defa Ardahan'a bir buçuk metreye yakın bir kar yağdı. Bu nedenle önümüzdeki yaz döneminde bolluk olacağını düşünüyoruz. Yağan kar çiftçinin bereketidir ve inşallah bolluk olur" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2013 Çarşamba 14:56:23
Güncelleme :21 Şubat 2013 Perşembe 09:42:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?