26
Mayıs
2024
Pazar
ARDAHAN

Eksi 30 derecede ekmek parası

Ardahan'ın Çıldır ilçesi sınırlarında buz tutan Çıldır Gölü'nde balıkçılar, soğuk havaya aldırış etmeden buzları kırıp ekmek paralarını kazanıyor.


124 kilometrekare alanıyla Doğu Anadolu Bölgesi'nin ikinci büyük gölü olan Çıldır Gölü, yüzeyi tamamıyla buz tuttu. İçerisinde aynalı sazan, kayabalığı, kızılkanat, tatlı su kereveti, şafak, tatlısukefali, tahta balığı, aynalı sazan, otsazanı, asya sazan bulunan Çıldır Gölü, yöredeki balıkçıların en büyük geçim kaynağı. Buzları kırarak attıkları ağlarla 'eskimo usulü' balık avlayan balıkçılar, çok riskli olmasına karşın ekmek parası kazanmanın mutluluğunu yaşıyor. Sıcaklığın sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü bölgede, avlanan balıklar bile neredeyse donuyor. Buna rağmen balıkçılar bin bir zahmetle attıkları ağlarda kısmetini arıyor.


Her sabah güneşin doğuşuyla gölün yolunu tutan balıkçılar, günde ortalama 10-15 kilogram balık avlıyor. Balıkçılar, tuttukları balıkları kilosunu 6 TL'den pazarda satıyor. Akşam eve ekmek parasını kazanmanın mutluluğu ile dönen balıkçılar, yöredeki en büyük geçim kaynaklarının göl olduğunu ifade ediyor. Yaptıkları işin çok zahmetli ve riskli bir iş olmasına karşın, eve ekmek götürmek zorunda olduklarını belirten yörede 35 yıldır balıkçılık yapan Reis Topkaya (55), soğuk havanın kendilerini bu işten vazgeçiremediğini anlatıyor. Buz kırarak balık avlanmanın çok zevkli bir iş olduğunu anlatan Topkaya, Çıldır Gölü'nde diğer yıllara göre balıkların azaldığını, bunun ise göle farklı balık türlerinin atılmasından kaynaklandığını savundu.

Balık avlayarak evinin geçimini sağladığını ifade eden Günay Kobuk da, Çıldır Gölü'nün kendileri için çok büyük anlam taşımasına rağmen gölün yeterince turizme tanıtılamamasından yakındı

Zaman
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 03:06:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?