24
Mayıs
2024
Cuma
ARDAHAN

Hava soğudu aktarlara ilgi arttı

Vatandaşlar, Kasım ayındaki hava sıcaklıklarının hissedilir oranda düşmesi nedeniyle hastalıklardan korunmak için alternatif çare olarak görülen aktarlara yoğun ilgi gösteriyor.

Ardahan'da havaların iyiden iyiye soğumaya başlamasıyla grip, nezle, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı gibi hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar, doğal ürünlerle alternatif tıp hizmeti veren aktarlardan sağladıkları şifalı bitkilerle önlem almaya çalışıyor.

Kentte aktarlık yapan Cihan Çoban, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, aktarlığı bilinçli bir şekilde yaptığını belirterek, satılmaması gereken bitkileri satmadıklarını ve bitkilerin nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili müşteriyi de aydınlattıklarını kaydetti.

Yaklaşan kış mevsimi nedeniyle insanların aktarlara olan talebinin arttığına dikkati çeken Çoban, "Kış çayında ıhlamur, ada çayı, kakule, gül, ada çayı, papatya, hatmi, ekinezya, kuşburnu satışları artıyor. Bunların yanı sıra zencefil, zerdeçal, havlıcan, karanfil ve tarçın köklerine de yoğun bir talep oluşuyor. Havaların soğumasıyla birlikte en çok ıhlamur rağbet görüyor. Havlıcan ve zencefil de kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte talep ve tercih edilen bitkiler arasında yer alıyor. Vatandaşlar, soğuktan korunmak veya soğuk algınlığını atlatmak için etkili yollardan biri olan bitkilere yöneliyorlar." şeklinde konuştu.

Bağışıklık sistemi zayıf olan ve iyi beslenemeyen kişilerin çabuk hastalandığını anımsatan Çoban, "Bu yüzden insanların iyi beslenmesi gerekiyor. Bunun yanında bitki çayları ile ıhlamur içilebilir. Ihlamurun yanında bir parça zencefil, bir parça karanfil veya bir parça tarçın alınabilir. Çok yorgun olanlar 3-4 tane karanfili hafif kaynatıp içerek yorgunluğunu giderebilir. Karanfil antiseptik bir köktür, içildiği zaman boğaz ağrıları önlenmiş olur. Kış günlerinde anneler zencefili balla karıştırarak çocuklarına verebilir. Bu da vücudu ısıtır, bulantıyı alır" dedi

İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2013 Çarşamba 18:27:32
Güncelleme :13 Kasım 2013 Çarşamba 18:33:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?