27
Mayıs
2024
Pazertesi
ARDAHAN

Hayvan Pazarı Krizde

Canlı hayvan pazarında satış yapmaya çalışan besicilerin ekonomik kriz nedeniyle hayvanlarını değerinin altında fiyattan sattığı bildirildi.

Her hafta Pazartesi günü kurulan canlı hayvan pazarında, satış yapmaya çalışan hayvan sahipleri değerinin altından satış yapılmasına tepki gösterdiler.
Pazara hayvanını satmaya gelen besicilerden Zeki Berek, "Hayvanlarımızı burada satacak pazar bulamadığımız için buradan alıp Ankara'ya götürüyoruz. Kilosuna göre yüzdesini alır bize bir şey kalsa kalır kalmasa yapabilecek bir şey yok, zaten para kazanma şansımız yok. Bir hayvan 25 torba yem yiyor 25 torba yem de yapıyor 450 TL. Borç faizlerimiz ertelensin. Yurtdışından gelen et ithalatı engellensin. Bizim malımız para etmiyor. Bundan 8 yıl önce tosunun cifti satılıyordu 2 bin 600 liraya şimdi aynı boyda tosunu 2 bin 200 liraya satamıyoruz. Yani hayvancılık öldü artık" dedi.

Seyfettin Akyürek isimli besici ise, "Borçlarımızı ödemek için 5 bin TL kredi istedim bana dediler ki üç tane memur kefil getir. Sırf bizim köyümüzde 90 kişi var bu kadar memuru nerden bulacağız? Bizi birbirimize kefil etsinler. Malımızı, arazimizi, hayvanımızı ipotek edin. Verecekleri 3 bin 5 bin bir para. Memur nerden bulalım" diye konuştu.

Besici Tekin Kaya da yaptığı açıklamada, "Mal para etmiyor. Bugün bin liraya giden mal geçen sene de bin liraya gidiyordu. Ben kendim 4 tane büyükbaş hayvan aldım. Bin 770 TL'ye aldığım hayvanı bir aydır bakıyorum getirdim satmaya bırakın para kazanmayı aynı fiyatı bile veremediler. Satmadan geri götüreceğim" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 14:47:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?