22
Mayıs
2024
Çarşamba
ARDAHAN

Kış yakacağı hazırlığı başladı

ÇILDIR’DA KIŞ YAKACAĞI HAZIRLIĞI BAŞLADI

Ardahan Çıldır da tarım ve hayvancılıkla uğraşan köy sakinleri kış hazırlıklarına başladı. Maddi imkansızlıklar yüzünden bir çok vatandaş odun ve kömür alamazken tezek yaparak kışın yakacak hazırlığı yapıyorlar.

Köylüler, “Yaylada bir taraftan tarımla uğraşıyoruz diğer taraftan ise kış ayı için şimdiden yakacak hazırlığı içerisine girdik. Maddi durumumuz iyi olmadığı için odun ve kömür alamıyoruz. Valilik her yıl aile başı bir ton kömür veriyor. Ancak bu bize yetmiyor. Bu nedenle tezekleri de kışın yakmak için kullanıyoruz. Köylüler olarak çetin geçen kış şartlarına şimdiden hazırlanıyoruz. Köylülerin hemen hepsi tezek sayesinde kış aylarında ısınıyor" dediler.

Hayvanların artıklarını bir boş arazide biriktirdiklerini belirten köylüler, “Havaların ısınması ile birlikte hayvan artıklarını tezek yapmak için silindir şeklindeki taşla yoğuruyoruz. Bir gün beklettikten sonra tezek kalıpları olarak kürekle kesiyoruz. İki gün sonra bunları doğrultup yan yana diziyoruz. Üç beş gün böyle bıraktıktan sonra içeriye kaldırıyoruz. Yada dışarıda düzdükten sonra üzerini sıvayıp bırakıyoruz. Kışında ısınmak için yakıyoruz. Tezekten hiç kimse zehirlenmez, ayrıca ateşi çok olduğu için içeriyi çabuk ısıtıyor. Zaten evlerimiz kerpiçten olduğu için çabuk ısınıyor. Köylerde zaten yakacak olarak tezek kullanıp ısınıyoruz’’ dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2011 Salı 16:02:00
Güncelleme :5 Temmuz 2011 Salı 16:07:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?