23
Mayıs
2024
Perşembe
ARDAHAN

Komşuyla ortak tatbikat

Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü sınır bölgesinde icra edilen Türkiye-Gürcistan Askeri Kara Sınır Tatbikatı başarıyla tamamlandı.

Tatbikat öncesi, 25. Mekanize Tugay Komutanlığı'na bağlı Posof Türkgözü Sınır Karakolu'nda, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait arazi şartlarında kullanılan silah ve mühimmat sergisi açıldı.

25. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Paşa Özen, Gürcistan Sınır Birlikleri Komutanı Albay Koba Bocoroşvili ve beraberindekilere, sergideki malzemelerle ilgili bilgi verdi.

Artvin Halk Eğitim Müdürlüğü Kafkas Oyunları ekibinin gösterisinin ardından Türkiye ve Gürcistan askeri heyeti tatbikatın yapılacağı Türkgözü sınır bölgesinde bulunan Seyir tepeye geldi. Tatbikat öncesi iki ülke şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu ve ülkelerin milli marşları çalındı.

Burada bir konuşmayı yapan Gürcistan Ahıska Sınır Birlikleri Komutanı Albay Koba Bocoroşvili, "İki dost ülke arasında 2002 yılından bu güne kadar yapılan tatbikatlar başarıya ulaşmıştır. Komşu ve dost ülke Türkiye'nin bize gösterdiği yakın ilgi ve yardımlardan dolayı teşekkür ediyoruz. Bu tatbikatta emeği geçen subay ve erlere teşekkürlerimizi sunuyorum" dedi.

Tatbikatta, Türkiye-Gürcistan sınırında, ülkelere illegal yollardan insan ve malzeme girişlerini engelleyecek iş birliği gerçekleştirildi. İki ülkenin sınırını belirleyen Cak Suyu deresinde yapılan tatbikatta, senaryo gereği, Türkiye ve Gürcistan sınırlarındaki gözetleme kulelerinden, Gürcistan'dan Türkiye'ye kaçak giriş yapmak isteyen ve yanlarında hayvan bulunan bir gurup tespit edilerek, sınırdaki birliklere bildirildi.

Daha sonra, iki ülkenin sınır takım komutanları iletişim kurarak, kaçaklara karşı
harekete geçti. İki ülkenin güvenlik güçlerinin iş birliğiyle yapılan pusu harekatı sonucunda, kaçaklar etkisiz hale getirildi. Hudut makamlarınca yapılan protokol sonrası, kaçakların ülkelerine teslim edilmesi amacıyla çalışma başlatıldı. Tatbikat, aynı yöntemlerle iki ülke arasında kaçak insan girişi ve illegal yollardan hayvan ve malzeme geçirilmesiyle ilgili senaryoların uygulanmasıyla sona erdi.

Tatbikat sonrası konuşan 25. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Paşa Özen, "Türkiye ile kardeş ülke Gürcistan arasında icra edilen kara tatbikatına hoş geldiniz. Teşriflerinizden dolayı Türk milleti, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Tugayım adına şükranlarımı sunarım. İçerisinde bulunduğumuz şartlar dünyanın her yerinde olduğu gibi bizim bölgemizde de sınırlı ölçüde de olsa göç, kaçakçılık gibi illegal faaliyetlere karşı tedbir almayı gerektirmektedir. Bunun önüne geçmenin tek yolu iki ülke arasında işbirliği ve dayanışmadan geçtiği hepimiz tarafından çok iyi bilinmektedir. Türkiye, Gürcistan sınırında yapılan yasa dışı hudut geçişleri icra edilen müşterek tatbikatlar sonrası her iki ülke tarafından alınan etkin tedbirlerle son yılların en düşük düzeyine düşmüştür. Bu gün icra edilen bu tatbikat her iki ülkenin bu konudaki

.
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2008 Perşembe 16:52:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?