24
Mayıs
2024
Cuma
ARDAHAN

Kurban alıp satarken kurban olmayın

Ardahan'da üreticilerin yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde satacakları kurbanlıklardan zarar etmemeleri için uyarılarda bulunuldu.

Kurban Bayramı nedeniyle Ardahan'dan diğer illere önemli miktarda hayvan sevkıyatının başladığını belirten Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, buna paralel olarak da zaman zaman yetiştiricilerin mağduriyeti, bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılması riskinin arttığını bildirdi. Yetkililer, kurbanlık hayvan alınırken, kesilirken ve sevk edilirken birtakım önlemler alınmasını istedi.

Ardahan Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, "Kurbanlık hayvanların sevklerinden en az 15 gün önce şap (dabak) aşısı yapılması ve küpelenerek kayıt altına alınması gerekir. Sevk için birkaç gün öncesinden hayvan sahiplerinin müracaatıyla sevk edecekleri hayvanlara ait pasaportları/kimlikleri düzenlenerek yığılma ve gecikmeler önlenmiş olacaktır. Hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, sığır ve koyun cinsi hayvanların aynı araçla sevkine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecektir. Kaçak hayvan hareketlerine sebebiyet veren hayvan sahipleri ve nakil vasıtalarına ağır idari para cezaları ve trafikten men cezaları verilmektedir" denildi.

Açıklamada, kurbanlık hayvan alım-satışıyla ilgili şu hususlara dikkat çekildi:

"Kurbanlık hayvanlar, Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca da belirlenmiş olan il merkezi ve ilçelerde belediyelerce işletmeciliği yapılan hayvan pazarlarında alınıp satılacaktır. Alınan hayvanın gebe olmayan ve sağlam görünüşlü, kulak küpesi takılarak tanımlanmış olması ve beraberinde kimliğinin de alınması gerekir. Hastalık, yaş ve kimlik hususunda şüpheli durumlarda en yakın veteriner hekime veya tarım İl/İlçe Müdürlükleri'ne danışılmalıdır."
Açıklamada, kurbanlık hayvanların kesimi ve kesim yerleriyle ilgili ise şu görüşlere yer verildi:

"Kurbanlık hayvanlar şehirde mezbaha, kombina ve kurban hizmetleri komisyonlarının önceden belirlediği yerlerde kesileceklerdir. Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca il merkezinde belediye mezbahasında kesim yapılması kararlaştırılmıştır. Vatandaşlarımız, kurbanlık hayvanlarını köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler. Ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir kirliliğe sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınacaktır. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan artıklar ile özellikle kist hidatikli (parazit içeren su kesecikleri) karaciğer ve akciğerler kesinlikle kedi ve köpeklere verilmeyecek, yakılarak veya derin bir şeklide gömülerek imha edilecektir. Bu parazitler direkt veya kedi-köpek dışkıları ile insanlara ve diğer hayvanlara
bulaşmaktadır. Kurbanlık hayvanlar, kasaplar veya bu konuda ehil kişilerce usulüne uygun olarak kesilmelidir. Deri mutlaka usulüne uygun ve zarar verilmeyecek şekilde yüzülerek tuzlanmalıdır. Her yıl bu yüzden zayi edilen tonlarca deri, milli ekonomide önemli bir kayıp oluşturmaktadır. Kesilen kurbanlık hayvanların küpeleri ve kimliği 10 gün içerisinde mutlaka en yakın tarım İl/İlçe Müdürlükleri'ne teslim edilecektir. Aksi taktirde bu hayvanlar yıllarca veri tabanında kayıtlı bırakılarak, 'Hayvan Kayıt Sistemi'nde önemli aksaklığa neden olunmaktadır."

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2007 Salı 13:56:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?