24
Mayıs
2024
Cuma
ARDAHAN

Kurbanlık alımlarına dikkat

Ardahan İl Tarım Müdürlüğü Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvanlarla ilgili uyarılarda bulundu.

Ardahan İl Tarım Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, "Bilindiği üzere, Kurban Bayramı nedeniyle ülke genelinde hayvan hareketleri artmaktadır. Özellikle ilimizden diğer illere önemli miktarda hayvan sevki yapılmaktadır. Buna paralel olarak da zaman zaman yetiştiricilerin mağduriyeti, bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılması riski de artmaktadır. Bu nedenle kurbanlık hayvan alınırken, kesilirken ve kurbanlık hayvan yetiştirilip il dışına ya da mahalli pazarlara satış amacıyla sevk edilirken birtakım önlemler alınmaktadır" denildi.

Kurbanlık hayvan işletmeleri ve hayvan sevkleri hakkında bilgilerin de yer verildiği açıklamada, "Kurbanlık hayvanların, sevklerinden en az 15 gün öncesinden şap (Dabak) aşılaması ve küpelenerek kayıt altına alınması gerekir. Sevk için Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden birkaç gün öncesinden hayvan sahiplerinin müracaatı ile sevk edecekleri hayvanlara ait pasaportları-kimlikleri düzenlenir, böylece yığılma ve gecikmeler önlenmiş olacaktır. Hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, sığır ve koyun cinsi hayvanların aynı araçla sevkine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakli vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecektir. Kaçak hayvan hareketlerine sebebiyet veren hayvan sahipleri ve nakil vasıtalarına ağır idari para cezaları verilmektedir. Kurbanlık hayvanlar, Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca da belirlenmiş olan il merkezi ve ilçelerde belediyelerce işletmeciliği yapılan hayvan pazarlarında alınıp, satılacaktır" ifadelerine yer verildi.

Kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilecek hususlar hakkında da bilgi verilen açıklama, "Veteriner sağlık raporu veya menşe şahadetnamesi olmayan, küpesiz ve büyükbaş hayvan kimlik kartı bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, pis kokulu ishali olan, öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, yara, şişlik ve ödemi olan, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan hayvanların satın alınmaması gerekmektedir. Hastalık, yaş ve kimlik hususunda şüpheli durumlarda en yakın Veteriner Hekime veya Tarım İl-İlçe Müdürlüklerine danışılmalıdır" şeklinde devam etti.

Kurbanlık kesimi yöntemleriyle ilgili de bilgi verilen açıklamada ayrıca şunlar yer aldı:

"Kurbanlık hayvanlar şehirde Belediye mezbahasında kesilecektir. Ancak isteyen vatandaşlar uygun olması halinde kendi bahçelerinde ve çevreye zarar vermeyecek şekilde usulüne uygun bir şekilde kesebilirler. Ayrıca köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde yine kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler. Ancak cadde, sokak, yol kenarı ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir kirliliğe neden olmasının engellenmesi için gerekli önlemler alınacaktır. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan artıklar ile özellikle kist hidatikli, karaciğer ve akciğerler kesinlikle kedi ve köpeklere verilmeyecek, uygun şekilde hazırlanmış derin çukurlara gömülerek imha edilecektir. Bu parazitler direkt veya kedi-köpek pislikleri ile insanlara ve diğer hayvanlara bulaşarak hastalık yapmaktadırlar. Kurbanlık hayvanlar, kasaplar veya bu konuda ehil kişilerce usulüne uygun olarak kesilmelidir. Deri mutlaka usulüne uygun ve zarar verilmeyecek şekilde yüzülerek tuzlanmalıdır. Her yıl bu yüzden zayi edilen tonlarca deri, milli ekonomide önemli kayıplar oluşturmaktadır. Kesilen kurbanlık hayvanlara ait kulak küpeleri, en kısa sürede mutlaka Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi veya Tarım İlçe Müdürlüklerine teslim edilecektir. Bu amaçla, muhtarlıklar tarafından yapılacak duyuru ve anonslarla, kesilen hayvanlara ait kulak küpeleri toplanarak ve bir liste dahilinde kurumumuza teslim edilecektir. Kesilen bu hayvanlara ait kayıtlar, veri tabanında düşürülmediği takdirde yıllarca aynı işletmede kayıtlı kalmaktadır."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 13:41:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?