18
Mayıs
2024
Cumartesi
ARDAHAN

Posof'ta bal bereketi

Posof ilçesi, polen çeşitliği ve nektar bakımından Iğdır, Kars, Erzurum ve Ordu illerine oranla çeşitlilik gösteriyor. Sertifikalı ana arı ve bal üreticisi Bedrettin Çakıcı, bal hasadında bu sezon beklenin üzerinde bal alınacağını belirtti.

Haziran ve Temmuz aylarının arıcılık için müsait olması nedeniyle kolonilerin iyi geliştiğini ifade eden sertifikalı ana arı ve bal üreticisi Bedrettin Çakıcı, "Bu sezon bal oluşumu umut verici seviyelere çıkıyor. Polen ve nektar bakımından Iğdır, Kars, Erzurum ve Ordu illerine oranla Posof çeşitlilik gösteriyor. Bu nedenle ballarımız da kalite bakımından daha iyi bir seviyededir" dedi.

Gerçek bal ile şeker balının birbirinden ayırt edilmesi gerektiğini ifade eden Çakıcı, "Gerçek bal, arıların çeşitli bitkilerden topladıkları özsulardan ürettikleri, kıvamlı, stabil, bol enerji veren ve aynı zamanda şifa verici özellikleri olan, besin değeri yüksek, tümüyle doğal bir gıda maddesidir. Şifa kaynağı bir balın yapımında efor sarf eden arılar, çiçeklerdeki bal özünü alarak midelerinde çeşitli fiziki ve kimyasal reaksiyonlardan geçirirler. Ardından bu salgıyı petek gözlerine koyarlar ve bu
gözlerde olgunlaşan madde bal olarak ortaya çıkar" diye konuştu.

Çiçek balının da kristalize olabileceğini belirten Çakıcı, "Her ne kadar sofralarda her zaman önemli bir yere sahip olsa da bal, halkımız tarafından çok da iyi tanınan bir besin maddesi değildir. Buna en önemli örnek olarak balın şekerlenmesi şeklinde adlandırdığımız kristalleşmeyi gösterebiliriz. Çiçek balı doğal ve saf olduğunda kristalleşir. Bu olay tamamen balın doğallığından kaynaklanır. Kristalleşmeye neden olan ise balın içerisinde bulunan glikoz oranıdır" şeklinde konuştu.

HAKİKİ BAL BİRÇOK HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR

Saf ve doğal balın pek çok hastalıkta koruyucu ve tedavi edici etkileri olduğu da anlatan Bedrettin Çakıcı, "Birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanıldığı kesindir. Bal çocuklarda bağışıklık kazandırma, yetişkinlerde ise, hazmı kolaylaştırma ve mide hastalıkları tedavisinde önemli rol oynar'' ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 18:39:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?