23
Mayıs
2024
Perşembe
ARDAHAN

Sınır ticaretinde 'alarm' çanları

Ardahan’ın Posof İlçesi’ndeki Türkgözü Sınır Kapısı’nda ithalat ve ihracat durma noktasına geldi. Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Latif Şahsural, motorine getirilen kısıtlama nedeniyle Ardahanlı'nın perişan olduğunu söyledi.

31 Temmuz 1995 tarihinde faaliyete geçen Türkgözü Sınır Kapısı’nda sınır ticaretinin durma noktasına geldiğini belirten Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Latif Şahsural, "Yolcu ve yük taşıtlarının giriş-çıkış yaptığı Türkgözü Sınır Kapısı’nda ticaret hacmi her geçen gün azalıyor. 2002 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla motorin ithalatına getirilen kısıtlama nedeniyle son 2 yıl içerisinde motorin ithalatı yapılamadı. Sınır kapısının açılmasıyla Ardahanlı vatandaşlar ithalat ve ihracat şirketleri kurarak, ticarete yönelmişlerdi. Sınır kapısının durma noktasına gelmesi nedeniyle Ardahanlı perişan oldu. Türkiye ve Gürcistan’da açılan enformasyon büroları sinek avlıyor. 2004 yılında 80 bin dolar ihracat gerçekleşirken, 10 bin dolar ithalat gerçekleşmiş. Bu rakamlar Türkgözü Sınır Kapısı’nın ne derece önemli olduğunun iyi bir göstergesidir. Bakanlık tarafından oluşturulması planlanan sınır ticaret merkezinin Ardahan’a ilgili bakanlık tarafından yapılması şart. Ardahan Özel İdare Müdürlüğü ve Ardahan Sanayi Ticaret Müdürlüğü’nün bütçesi bu işi kaldıramaz" dedi.

Ardahanlılar’ın sınır ticaretinden umudunu kestiğini ifade eden Şahsural, "Ardahanlı artık hayvancılık yapmak istiyor. Bu yönde destek olursa kent ekonomisinde canlanma olacaktır. Ardahan’dan 20 bin büyük baş hayvan, Kurban Bayramı’nda kesilmek üzere il dışına sevk edildi. Hayvan sevklerinden yaklaşık 30 trilyon lira girdi sağlanacak. Sevk sonrası ilimize girecek para, piyasayı biraz olsun rahatlatacaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2005 Cuma 14:42:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?