24
Mayıs
2024
Cuma
ARDAHAN

Tarım Müdürlüğü'nden kene uyarısı

Ardahan İl Tarım Müdürlüğü Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerle ilgili dikkatli olmaları konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu.

Ardahan Tarım İl Müdürlüğü, keneler aracılığıyla insanlara bulaşan KKKA hastalığı ve korunma yöntemleri hakkında yazılı açıklama yaptı.

Tarım İl Müdürlüğü'nce yapılan açıklamada, "Bilindiği üzere keneler, doğada ve hayvan barınaklarında yaşayan ve canlılardan kan emerek yaşayan bir parazittir. Bu parazitler insan ve diğer canlılardan kan emerken bazı önemli hastalıkları da beraberinde taşıyarak bulaştırabilmektedirler. Bunlardan en önemlisi son zamanlarda ülkemizde de ortaya çıkan ve öldürücü olan KKKA hastalığıdır.

Bu hastalık etkeni ile bulaşık kenelerin yapışması, kan emmesi sırasında salgıladıkları tükürük salgısı ile enfekte kenelerin çıplak elle ezilmesi sırasında temasla, bu hastalığın bulaştığı hayvanların kan ve dokuları ile temasla, Viremik hastalarla temas ile insanlara bulaşmaktadır" denildi.

Açıklamada, bu hastalıktan korunmak için şu hususlara dikkat edilmesi gerektiği kaydedildi: "Kenelerden uzak durulmalıdır. Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiği zaman vücut belli aralıklarla kene yönünden kontrol edilmelidir. Kenelerin çıkarılması için alkol, gaz gibi herhangi bir kimyasal madde kullanılmamalıdır. Kenelerin bulunduğu alanlara çıplak ayak ya da kısa giysiler ile gidilmemelidir. Bu alanlara giderken lastik çizme giyinmesi ya da pantolon paçalarının çorap içine alınması, korunma açısından gereklidir. Kene ısırdığı zaman vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hayvan sahipleri, hayvanlarını Nisan ve Eylül ayları arasında en az iki ay aralıklarla kenelere karşı dış parazit ilaçları ile ilaçlamalıdırlar. Kene bulunan ahır ve ağıllar uygun ilaçlarla ve usulüne uygun olarak ilaçlanmalıdır. Gerekli ilaçlamalar, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri veya serbest veteriner hekimlere danışılarak yapılmalıdır".

.
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2008 Çarşamba 19:29:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tayfun DOGRU IP: 85.97.199.xxx Tarih : 19.05.2008 21:05:10

ardahan a yardımlarınızdan dolayı herkese teşşekkür ederim ardahanda eyitimin eksik olmama sı en büyük isteyim hele ardahan yatılı ilk öğretim okulunun müdürü NAİL GÜNNDÜZ VE YARDIMCISI ERCEN GÜLTÜRK E sayğılarımı sunarım başarılarından dolyı teşşekkür eder başarılarını devamını dilerim tayfun DOĞRU