26
Mayıs
2024
Pazar
ARDAHAN

Yabancı arı istemiyoruz!

Ardahan’da 10. Geleneksel Ulusal Bal Festivali’ne katılan Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehti Eker’in kentten ayrılmasından sonra köylüler yabancı arıcıları protesto ettiler.

Merkeze Bağlı Çataldere köylüleri Bakan Eker’e seslerini duyurmakta geç kalınca Bakanın kentten ayrılmasından sonra harekete geçtiler. Ardahan’ın Kafkas Arısı için Gen Merkezi olduğunu söyleyen köylüler yanlarındaki dövizlerle yabancı arıcıların bulunduğu bölgeye giderek protesto ettiler. ‘

Sayın Bakan siz gelin, kaçak arı gelmesin’, ‘Köyümüzde yabancı arı istemiyoruz’, ‘Yeter herkes kendi yerine’, ‘Bal Festivalinde balımız yok’ dövizleriyle seslerini duyurmaya çalışan Çataldereli arıcılar, her yıl Ardahan il sınırları içine yabancı arıcıların geldiğini söyleyerek, “Bölgedeki yabancı arı kolonileri bizim arılarımıza büyük zarar veriyor. Başta Artvin olmak üzere bir çok ilden kaçak yollarla getirilen arıları istemiyoruz” dediler.

Köylüler ayrıca, her yıl yasak olmasına rağmen bölgeye binlerce yabancı arı kovanın getirildiğini de hatırlatarak, bunun Kafkas Arı ırkının bozulmasına, yabancı arıların birçok arı hastalığını kendi arılarına bulaştırmasına neden olduğunu vurgulayarak, Tarım Bakanlığı’nın konuya el atmasını istediler.

Bu arada köylülerin protestosu yabancı arıcılarla aralarında tartışma yaşanmasına sebep oldu. Arıcılardan bölgeyi terk etmelerini isteyen Çataldereliler konunun peşini bırakmayacaklarını da söyleyerek ilgisizlikten yakındılar. Konuyla ilgili kurumlara verdikleri dilekçe ve gelen cevapları da gösteren köylüler daha sonra olaysız şekilde ayrıldılar.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2009 Pazar 15:35:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?