18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

Ağızlarda bal tadı

Ardahan'da bu yıl 7.'si düzenlenen Ardahan Ulusal Bal Festivali, Ardahan Çamlıçatak Ormanlık alanda, halk oyunları gösterisiyle başladı. Festivalde en çok ilgiyi "Anne Sütüyle Beslenen Bebek Yarışması" çekti.

Ardahan yöresinde bulunan Kafkas arı ırkından elde edilen Ardahan balını tanıtmak amacıyla düzenlenen bal festivali, büyük ilgi gördü. İki gün devam edecek Ulusal Bal Festivali'nin ilk gününde bir konuşma yapan Ardahan Belediye Başkanı Mikail Kayatürk, festivaldeki asıl amacın Kafkas arı ırkından elde edilen Ardahan balının tanıtılması olduğunu söyleyerek, yatırımcıların Ardahan balına sahip çıkmalarını istedi.

Festivalin ilk gününde Ardahan'da en iyi süzme bal ve en iyi petek bal yarışmaları yapıldı. İki kategoride yapılan yarışmalarda en iyi petek bal yarışmasında Atanur Balcı (Posof) 1., Çoşkun Şentürk (Hanak) 2 ve İbrahim Türk (Göle) 3. olurken; en iyi süzme bal yarışmasında, Kazım Arıcı (Ardahan) 1., Kemal Demir (Ardahan) 2. ve Enis Baklaya (Hanak) 3.'lüğü elde etti. Dereceye girenlere festivalin ikinci gününde çeşitli ödüller verilecek.

Festivalin 1. gününde anne sütüyle beslenen 0-6 aylık bebekler de yarıştı. Sekiz annenin 9 bebeğiyle yarıştığı "Anne Sütüyle Beslenen Bebek Yarışması"nda, bebeklerin aşı takip kartlarının Uzman Dr. İbrahim Cingöz ve 3 hemşire tarafından kontrol edilmesiyle yarışmada dereceye girenler belirlendi. Yarışmada Buğrahan Orak 1., Busenur ve Büşranur Akpınar ikiz kardeşler 2., Murat Arda Tunç isimli bebekse 3. oldu. Festivalin ilk günüde pop sanatçısı Ferihan Atik konseriyle vatandaşlar, hayal çekerek eğlendi. Festivale Ardahan Vali Vekili Ahmet Erdoğdu, Belediye Başkanı Mikail Kayatürk, AKP Ardahan Milletvekili Kenan Altun, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivale katılan davetliler, reyonları gezerek balın tadına bakmayı ihmal etmedi. Ardahan Vali Vekili Ahmet Erdoğdu, "Ardahan'da yaklaşık 600 aile toplam 25 bin kovan kapasitesiyle doğal bal üretimi yaparak geçimini sağlıyor. Ardahan'da yılda 400 ton mal üretimi gerçekleşiyor, bu kapasite altı katına çıkarılabilir. Amacımız bölgemizdeki kirlenmemiş bitki örtüsünde bal üretimini geliştirmek ve tanıtımı iyi şekildi yapmaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2005 Pazar 12:00:21
Güncelleme :7 Ağustos 2005 Pazar 12:10:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?