23
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Tarih günyüzüne çıkarılıyor

Ardahan'ın Çıldır İlçesi'nde Çıldır Gölü üzerindeki Akçakale Adası'nda 4 üniversiteden 20 kişilik bir grup bilim adamı, kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı ekibinin bir haftalık çalışması sonucu 5 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen taş kapılı bir barınak ortaya çıkarıldı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Araştırma Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Ceylan, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Van 100. Yıl Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Kafkas Üniversitesi'nden 1 doçent, 1 yardımcı doçent ve 4 asistanla birlikte yaklaşık 20 kişilik bir ekiple Akçakale Adası'nda bir haftadır kazı çalışmaları yaptıklarını söyledi. Doç. Dr. Ceylan, "Kazı öncesi adanın uydu fotoğrafları çekilerek, detaylı incelendi ve çalışma yapacağımız yerler tespit edildi. CPS kayıtları alınarak koordinatlar belirlendi. İlk defa helyum gazıyla balonlar kaldırılarak hava fotoğrafları çekildi" dedi.

Kaçak kazı sonucu ortaya çıkarılan tarih kalıntıları temizleme çalışmalarının yapıldığını anlatan Doç. Dr. Ceylan, "Çalışmalarımız sonucunda dikdörtgen şeklinde 35 metre kare alanlık bir yapıyı toprak altından çıkardık. Kazılar sonucu ortaya çıkan bulgular yaklaşık 5 bin yıl öncesine ait olduğu belirlenen, ama ne amaçla kullanıldığı henüz kesinlik kazanmayan ve üç ihtimal üzerinde durduğumuz taştan kapılı olan yer ortaya çıkarıldı. Bu yer birinci ihtimalle barınak olarak kullanılmış olduğunu düşünüyoruz. İkinci ihtimal tapınak, üçüncü ihtimal ise çok düşük olsa da mezarlık olarak kullanılmış olduğu tahmin ediliyor. Şu an ortaya çıkardığımız tarihin kesin ne için kullanıldığı ilerleyen günlerde başka bulgular ortaya çıkmasıyla kesinlik kazanacaktır. Burada 5 bin yıl öncesine ait bulgular ilerleyen günler ve çalışmalarda belki de daha eski çağlara ait olan yapıtlar veya bulgular gün yüzüne çıkarılacaktır. Akçakale Adası'nın tam olarak aydınlanması en az 200 yıllık bir çalışmayla kesin ortaya çıkacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2005 Çarşamba 12:14:03
Güncelleme :26 Haziran 2006 Pazartesi 11:01:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Rahmi ALP IP: 85.96.162.xxx Tarih : 8.09.2005 08:14:34
İstanbul, Erzurum Atatürk, Van 100. Yıl ve Kafkas Üniversiteleri Çıldır Gölü üzerindeki adada yaptıkları çalışmalar sayesinde yalnızca 5000 yıllık bir yerleşim yerinin ilk buluntularını ortaya çıkarmakla kalmamış, Çıldır Gölü üzerinde çalışma yaptıkları o adanın isminin de her kes tarafından bilinir bir hale gelmesini sağlamışlar. Ben Çıldırlıların eniştesiyim ve o adadan yöre halkının hep 'ada' olarak söz ettiklerinin tanıklığını yaptım. Evet, sadece 'ada'... O adanın isminin aslında "Akçakale Adası" olduğunu hiç kimseden öğrenme pozisyonuyla karşılaşmadım. Bu nedenle isimlerini yukarıda belirttiğim o dört üniversiteye teşekkür ediyorum.