19
Mayıs
2024
Pazar
POSOF - ARDAHAN
Belediye Sayfaları

Ardahan'ın ilk yerfıstığı yetiştirildi

Posof İlçesi'nde bir çiftçi tarafından ilk defa yer fıstığı üretimi gerçekleştirildi. 

Ardahan'ın Posof İlçesi Türkgözü Köyü'nde çiftçilik yapan Kemal Beyaz, ilk defa deneme amaçlı ektiği yer fıstıklarının yüzde 90 randımanlı üretildiği söyledi. 

Yer fıstığını ilk defa deneme amaçlı ektiğini ifade eden çiftçi Beyaz, "Adana'nın bir Çukurova'sı varsa Ardahan'ında bir Çukurova'sı var. O da Türkgözü Köyü'dür. Burada her türlü meyve yetiştiği gibi her türlü sebzede yetişiyor. Fıstığı alternatif bir ürün, bitki olarak denedim ve yüzde 90 oranında başarıya ulaştım. Bundan sonra Tarım Müdürlüğü yetkilileri, bu konuya eğilerek alternatif bitki olarak çiftçileri yönlendirmelidir. Elimden geldiği ölçüde köylülere değişik türlerin ekimi için çalışıyorum, çalışacağımda. Tarlamda 50 santimetre uzunluğunda Ahıska bölgesinde yetişen bir tür fasulyede yetiştirdim. Bu fasulyenin özelliği son bahara kadar tazeliğini korumasıdır ve 4-5 tanesinin yarım kilo gelmesiyle ekonomik kazanç sağlamaktadır. Yine ben burada değişik tür olarak, patlıcan, bamya gibi değişik türleri de deneyerek başarıya ulaştım. Bundan sonrası başta fıstık, bamya gibi türlerin İl Tarım Müdürlüğü tarafından desteklenerek teşvik kapsamına alınmasını sağlamalıdır" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2006 Çarşamba 18:26:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yavuz sönmez IP: 85.102.150.xxx Tarih : 12.10.2006 11:44:03
Sayın Beyazın üretimini yaptığı yer fıstığı çalışması için kutluyorum. haberi okuduğum zaman çok sevindim. Sarıdarı köyüne ve tüm hemşerilerime selamlar. Bursa dan yavuz sönmez