16
Mayıs
2024
Perşembe
POSOF - ARDAHAN
Belediye Sayfaları

Üç çiçeğe 70 bin dolar

Doğal Hayatı Koruma Derneği’nce, Ardahan Posof Ormanı ve nadir bitkilerinin korunması ve sürdürülebilir kullanımını amaçlayan yeni bir projeye başlandığı bildirildi.

28 Kasım 2007


Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin, Bakü- Tiflis-Ceyhan (BTC) Şirketi ve GEF Küçük Destek Programı’nın desteği ile yürüttüğü “Kahramanmaraş ve Ardahan’da nadir görülen bitkilerin korunması projesi kapsamında Ardahan’da bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.


Dursun Akçam Kültürevi’nde yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Neriman Özhatay, “Bizim kurumumuz 31. yılını kutluyor ve yaptığı çalışmalarda Türkiye’de ses getiren, yaptığı çalışmaları salt korumacılık değil de bilimsel verilere dayandıran ve her zaman güvenilir bilgilerle hareket eden bir kurumdur. Derneğimiz son zamanlarda uzmanlık konusunu tamamen bitkilere yöneltmiştir, ülkemizdeki doğal olarak yetişen bitkilerini korumak için çalışıyoruz. Bu önemli bitki alanları saptanması gerçekten uzun zaman alıyor. Ardahan son 3 yıldır bitkilerinin üzerinde çalıştığımız illerden birisi, bu güzel ilimizde yetişen bitkilerin çoğu ülkemizde yetişmiyor bizlerde bu bitkileri koruma altına almak istiyoruz” dedi.


Ardahan Valisi Murat Yıldırım ise, “Bu proje kapsamında Ardahan’da dahil olmak üzere on ilimizde bu proje uygulanmakta. Bizlerde ilimizdeki bitkilerin korunmasından mutluluk duyacağımızı belirtmek isteriz. Proje kapsamına alınan bitkiler ender bulunan bitkilerdir, bu bitkilerin korunmasına bizlerde destek vereceğiz. Çevre sorunları sadece ülkemizde değil, bütün dünyanın en çok öncelik vermesi gerek olaylardan birisidir. Sanayileşmek, endüstriyelleşmek, işsizliğin azalması ve refah düzeyinin artması güzel ama sonuç olarak çevre sorunlarıyla karşı karşıya kalıyoruz, bildiğimiz gibi bir küresel ısınma meydana geliyor kutuplar eriyor,dünyanın dengesi yavaş yavaş bozuluyor. Dolayısıyla çevre sorunları da baş gösteriyor. Bu projede nadir bitki alanlarının tespiti yapılmıştır, bu tespiti yapan Doğal Hayatı Koruma Derneği bizlerden de yani devletten, sivil toplum örgütlerinden, belediyelerden ve bu çevremizin korunmasına gönülden destek verenlerden manevi ve maddi destek istiyorlar. Elimizden geldiği kadar destek vermemiz lazımdır. Bu tabiat varlıklarını korumak bütün hepimizin görevidir, bu sadece derneklerin, vakıfların ve üniversitelerin görevi değildir. Toplum olarak bütün eksiğimiz burada, bu eksiğimiz en kısa sürede kapatmamız lazımdır.” diye konuştu.


Toplantıda daha sonra Kahramanmaraş ve Ardahan’da nadir görülen bitkilerin korunması projesi kapsamında yürütülen çalışmaları ile ilgili slayt gösterisi sunuldu.


2 yıl sürecek projenin 70 bin dolara mal olacağını belirten ilgililer, Kafkas Fil Labrisi, Çıldır Zambağı ve sarı çiçeğin yörede bulunduğu yerlerde korunması, nesli tükenen yerlerde ise ekiminin yapılarak çoğaltılmasını hedeflendiğini ifade ettiler.


Dursun Akçam Kültürevinde yapılan tanıtım toplantısına Ardahan Valisi Murat Yıldırım, Doğal Hayatı Koruma Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Neriman Özhatay, İl Çevre ve Orman Müdürü Faruk Köksoy, bazı daire amirleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2007 Cuma 13:52:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?