29
Nisan
2024
Pazertesi
KARLIOVA - BİNGÖL
Belediye Sayfaları
Nufus
251.552
Yüz Ölçümü
8.125
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
32.147
Yüz Ölçümü
1.349
Belediye Sayısı
48
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Karlıova Genel Bilgi

Karlıova'dan Genel Bir Görünüm

Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Bingöl İli'ne bağlı bir ilçe olan Karlıova, kuzeyinde Erzurum, dığusundas Muş, güneyde Solhan İlçesi, güneybatısında merkez İlçe, batısında da Kiğı İlçesi ile çevrilidir. İlin kuzeydoğusunda yer alan ilçe topraklarının büyük bölümü dağlıktır. İlçe topraklarının kuzeyini Karagöl Dağlarının güneybatı uzantıları, ortasını da Şeytan Dağı (2.913 m.) engebelendirir. Bu dağlık alanı, ilçe sınırları dışında Murat Irmağı'na katılan Göynük Çayı ile Peri Suyu ve kollarından Kale Deresi parçalar. İl merkezine uzaklığı 70 km. olan ilçenin denizden yüksekliği 1940 metredir. İlçenin yüzölçümü 1349 km2. olup, toplam nüfusu 29.868'dir.

İlçenin ekonomisi büyük ölçüde hayvancılığa dayanmakta olup, kıl keçisi, koyun ve sığır yetiştirilir. Az miktarda da buğday, arpa, patates, ceviz ve elma yetiştirilmektedir. İlçe topraklarında linyit yatakları bulunmaktadır.

İlçenin adının Bingöl olması ile ilgili yörede bazı söylentiler vardır. Bu söylentilerden birine göre; 1936 yılında Cabakcur İl merkezi il olmadan önce İlçenin adı Bingöl olarak geçmekte ve bu adı da efsanelere konu olan Bingöl dağlarından almakta idi. Bingöl vilayetinin Bingöl İlcesine başka bir ad vermek için toplanan heyet ad bulmakta güçlük çeker. Müzakere ve tartışmalardan bir sonuç alınamadığını gören posta eri, kapıyı çalarak içeri girer. Selam verdikten sonra ’’Müsaade ederseniz ben bir ad vereyim’’ der. Kendisine müsaade verilir : ’Efendim dışarıya baksanıza ova karla kaplı, bu ovanın adı ’’Karlıova’’ olsun der. İsim hoşa gider Bingöl isminin Karlıova olarak değiştirilmesi kararlaştırılır ve ilçenin ismi Karlıova yapılır.

Karlıova ve yöresi'nin tarihi Hititlerer kadar uzanmaktadır. Hitit ve Hurrilerin egemenliğinden sonra MÖ.40’da Bizansliların eline geçen yöre, Hz. Ömer zamanında İslam devletleri topraklarına katılmıştır.1071’den sonra Selçuklu hakimiyetine giren yörede Mengüçogulları, İlhanlılar, Celayirler, Akkuyonlar ile Safariler hakimiyet kurmuşlardır.1514’de Çaldıran Zaferi ile Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.

Cumhuriyetin ilanından sonra 1936 yılına kadar Muş İline bağlı bir yerleşim yeri iken, 1936 yılında İl olan Bingöl'e ilce olarak bağlanmıştır. Karlıova İlçesi daha önceleri Muş iline bağlı ve Bingöl adını taşıyan bir ilce merkezi iken, 1936 yılında il haline getirilen Cabakcukur’a (Bingöl) bağlanmıştır.1938 yılında yürürlüğe giren kanun ile ismi Karlıova olarak değiştirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 13:04:35

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR