29
Nisan
2024
Pazertesi
KİĞI - BİNGÖL
Belediye Sayfaları
Nufus
251.552
Yüz Ölçümü
8.125
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
5.159
Yüz Ölçümü
438
Belediye Sayısı
29
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Kiğı Genel Bilgi

Kiğı'dan Genel Bir Görünüm

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde, Bingöl İli’ne bağlı bir ilçe olan Kiğı, doğusunda Adaklı İlçesi, kuzeyinde Yedisu İlçesi, batısında Tunceli İli ve Bingöl’ün Yayladere İlçesi, güneyinde ise Elazığ ve Bingöl İlleri ile çevrilidir. İlçe toprakları çok engebelidir. Dağ sıraları platolar ve tek tek volkanik dağlar çoktur. Dağ sıraları 3 zamanın kıvrımları sırasında meydana gelmiş bazı kıvrımlar yükselirken diğerleri alçalmış, bu hareketler esnasında şiddetli volkanizma meydana gelmiş ,volkanizmadan çıkan lavlar etrafa yayılarak yaylaları meydana getirmiştir . Genç kıvrımlı ve volkanik dağların çokluğundan ötürü 1. derece deprem bölgesindedir.Kiğı’nın doğusunda Şeytan Sıra Dağları ( 2650 m. ), kuzeyinde Kızılmescit Dağları, batısında Altın Hüseyin Dağları, güneybatısında Sülbüs Dağı, güney ve güney doğusunda Sancak Dağları ve yaylası bulunur. İç kısımlarda Kiğı’nın eteğinde kurulduğu Seyit Kasım ve Şenker Dağları ile tam karşısındaki Sivri Dağı diğer önemli dağlardır.

Kiğı’nın en önemli akarsuyu Peri Suyu’dur.Bu su üzerinde halen çalışmaları devam eden Kiğı Hes Barajı ile Özlüce Barajı bulunmaktadır. Peri Suyu, şeytan Dağları’nı yandan yararak güneye doğru akmaya başlar. Kiğı yakınlarına kadar devam eden bu dar ve derin boğaza, Kelhaç deresi veya Kelhaç boğazı denmektedir. Kelhaç Deresi’nden sonra Peri Suyu, genel olarak güney batı yönünü takip eder. Vadisi dar ve derindir. Peri Suyu, yer yer menderesler çizerek Keban Barajı’na kadar ulaşır. Tap düzünün güneybatısında bulunan Gökçeli Çayı , gökçeli köyünden sonra , Hacı Halil köprüsü denilen yerde Peri Suyuna katılır. Peri Suyu çevresinde çok sayıda kaynak suları bulunmaktadır . Kiğı, kuzeybatısında Seydi Kasım Dağları ile doğusunda Şenker Dağları arasında, Peri Suyu’ na doğru inen Kerek Deresi Vadisi’nde kurulmuştur.

Kiğı Kalesi

Şeytan Dağları, Kelhaç Vadisi’nin hemen üstünde yükselir. Elma Dere boyunca uzanan bu dağların uzunluğu 30 km.’ den fazladır. Sıradağ üzerinde batıdan doğuya doğru yüksek tepeler bulunmaktadır bu tepelerden başlıcaları; boğazın hemen üstünde Topraklık Dağı (2.250 m.), daha doğuya doğru yüksek olan Köşmür ( 2.660 m. ), İlbeyi Dağı ( 2.653 m. ) ve daha sonra asıl Şeytan Dağıdır ( 2.906 m. ) .

İlçenin yüzölçümü 438 km2.olup, deniz seviyesinden yüksekliği 1700 metredir. İl merkezinden uzaklığı 75 km’dir. İlçenin toplam nüfusu, 1997 Genel Nüfus Tespiti sonucuna göre, ilçenin nüfüsü 6 797’dir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İklimin sertliği ve doğal yapının elverişsizliği bitkisel üretimi sınırlandırır . Bitkisel ürün olarak buğday, az miktarda arpa , patates , elma , ceviz, armut yetiştirilir. İlçede hayvancılık eski önemini kaybetmiş olup ev ihtiyaçlarını karşılayacak tarzda hayvancılık yapılmaktadır. Daha çok mor, ak karaman, ivesi cinsi koyun , kıl keçisi , yerli kara ve Doğu Anadolu Kırmızısı cinsi sığır yetiştirilmektedir.
Son yıllarda arıcılık büyük gelişme göstermiştir. Ayrıca ilçede avcılık da önemli bir yere sahiptir.

Kiğı Camii

Kiğı'nın tarihi MÖ.3000'lere dayanmaktadır. Yörede sırasıyla Hititler, Urartular, Persler, Makedonlar, Romalılar ve Bizanslılar egemen olmuşlardır. Romalılardan sonra Bizans’a bağlanan Kiğı, Arap-Bizans akımları sırasında sık sık Arapların saldırısına uğramıştır. Bu saldırılar geçici olmuş ve Emevilerin zayıflamasıyla yine Bizans’a bağlanmıştır. Türk akımları ile Kiğı bölgesi, akıncı ve göçebe Türklerle dolmaya başlamış ve 1071 Malazgirt Savaşından sonra Kiğı Anadolu Selçuklularının bazı beyliklerinin, Akkoyunluların ve sonra da Osmanlıların egemenliği altına girmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kiğı, Erzurum eyaletine bağlı Sancak beyliği halinde idare edilmekte idi. 1281 yılından itibaren kaza olarak Erzurum’a bağlı kalmış ve bu, 1926 yılına kadar devam etmiştir. 1926 yılında Erzincan’a ve 1936 Yılında da yeniden kurulan Bingöl iline bağlanmıştır.

İlçede tarihi eserler olarak, Kığı Kalesi, Kığı Camisi, Hacı Yusuf Efendi Türbesi, Şeyh Haron Türbesi, Çiçektepe Köyü Mağarası bulunmaktadır. Ayrıca Kiğı İlçe merkezinde Güney Mahalle Hamamı, su kemerleri, bendler, Deresinde Kervan yolu için Bağlarpınarı Köyü’ndeki Hacı Halil Köprüsü, Selenk Köprüsü bulunmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 13:14:58

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR