30
Nisan
2024
Salı
YAYLADERE - BİNGÖL

Yayladere Genel Bilgi

Yayladere'den genel Bir Görünüm

Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Bingöl İli'ne bağlı bir ilçe olan yayladere, doğusunda Bingöl ili Pülümür ilçesi, güneybatısında Tunceli ili Nazimiye ilçesi, güneyinde de Elazığ ili Karakoçan ilçesi ile çevrilidir.

İlçenin tek akarsuyu Peri Suyu'dur. Çevresinde Selbüs ve Yavuz taş Dağları bulunmaktadır. Bitki örtüsü olarak yer yer meşeden oluşan ormanları bulunmaktadır. İlçenin denizden yüksekliği 1.550 m. olup, yüzölçümü 429 km2.'dir. Toplam nüfusu 1997 sayım sonuçlarına göre, 3.274'dür.

İlçenin ekonomisi topraklarının tarıma elverişsizliği nedeni ile hayvancılığa dayanmaktadır. Az miktarda da bitkisel ürünler yetiştirilmektedir.

İlçenin kuruluşuna ait kesin bilgiler bulunmamasına rağmen, bölgede yapılan kazılardan çıkan buluntulardan yörede Hititlerin, Hurrilerin, Urartuların, Perslerin, Romalıların egemenli altında kaldığı anlaşılmıştır.

Sülbüs Dağı

1071 yılında Malazgirt Savaşı'na kadar Bizans imparatorluğu egemenliği altında kalan yöre, 1080 ve 1001 yılarında Saltuklular'ın hakimiyetine girmiş, 1473 yılarına kadar Uzun Hasan'ın egemenliğinde kalmış, Çaldıran Savaşı ile Yavuz Sultan Selim bölgeyi Osmanlı topraklarına katmıştır.

Holhol olan eski adı 1959 yılında Yayladere olarak değiştirilmiştir. Adaklı ilçesi ile birlikte 1987 yılında ilçe statüsüne kavuşturulmuştur.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 13:30:25

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR